Palasin juuri Italian Anconasta EU:n yrittäjyysaluekokouksesta. Eurooppa on alkanut avautumaan, ja tämä oli ensimmäisiä työmatkojani kahden vuoden aikana. Ancona on sadantuhannen asukkaan tiiviisti rakennettu historiallinen kaupunki Adrianmeren rannalla. Se elää kuitenkin tiukasti nykyhetkessä – etenkin ymmärryksessään aerosolien leviämisestä.
Mihinkään julkiseen tilaan ei päässyt sisään ilman kasvosuojusta. Junasta ja metrosta olisi lentänyt ulos kuin Kinnusen keihäs, jos olisi ottanut hengityssuojaimen pois. Pyrkiessämme Anconan junaan Milanossa, lähtöportilla tarkastettiin ensisijaisesti suojain eikä välttämättä lainkaan junalippuja. Edes laiturialueelle ei ollut mitään asiaa ilman nimenomaan FFP2-suojaa, kirurginen maski ei riittänyt. Anconan yliopiston alueella oli sama juttu, ja kaikilta edellytettiin lisäksi rokotustodistukset.
Ancona ei ole poikkeus. Lähisukulaiseni oli juuri koripallo-ottelussa Berliinissä. Mercedes-Ben- areenalla kirurginen maski ei riittänyt, vaan lähimmästä apteekista piti käydä ostamassa FFP2-suoja. Kollegani sen sijaan oli Tavastia-klubilla Maija Vilkkumaan konsertissa. Kenelläkään yleisöstä ollut mitään aerosolialtistusta vähentävää suojainta tai maskia. Heidän seitsemän hengen seurueestaan viisi sai koronan tuona iltana. Masentavaa.
Suomessa ei jakseta noudattaa ohjeita, ellei joku komenna. Metron ja junan seinällä lukee: Edellytämme kasvomaskin käyttöä. E-del-ly-täm-me. Nykysuomen sanakirjan mukaan se tarkoittaa, että se on ”ehto jollekin”. Sen siis pitäisi olla matkustamisen ehto.
Eilen illalla metrossa ei ollut maskia kuin muutamalla ikäihmisellä, kaikki alle 60-vuotiaat kulkivat ilman. Vartijat nousivat Sörkassa metroon, mutta tarkistivat vain järjestystä, eivät maskien käyttöä. Ruuhkaisessa junavaunussa Hyvinkäältä Helsinkiin yhdellä matkustajalla lisäkseni oli maski. Mitä se e-del-lyt-tä-mi-nen on? Verbi ei ilmeisesti tarkoita mitään.
Ihmetyttää tämä suomalaisuus, jossa ohjeilla ja käskyillä pyyhitään pöytää. Maailman tola on sellainen, ettei siihen nyt ole varaa. Jos viranomaiset antavat ohjeita, ei niitä pidä ruveta yksilöllisesti arvioimaan ja oman Google-tutkimuksen varassa sovittelemaan itselle mukavammiksi.
Koitettaisiinko uusimaalaiset ryhdistäytyä? Noudatetaan ohjeita ja suojellaan itseämme ja toisiamme.
Ossi SavolainenKirjoittaja on Uudenmaan maakuntajohtaja