Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Natoa saa myös vastustaa – juuri se on demokratian ja diktatuurin, Suomen ja Venäjän ero

Nato-keskustelu käy Suomessa vilkkaana, kuten pitääkin. Tällä hetkellä näyttää vahvasti sille, että Suomi jättää Nato-hakemuksensa pian, kuten syytä onkin.

Vielä hakemuksen ripeää jättämistäkin tärkeämpää on lopullisen jäsenyyden ripeä varmistuminen ja turvatakuiden saaminen käsittelyvaiheen ajaksi.

Valtion ulkopoliittinen johto on tehnyt viimeiset kuukaudet hyvää ja määrätietoista työtä. Ison kehun ja kiitoksen voi antaa niin presidentille, puolustusministerille, ulkoministerille kuin pääministerillekin. Tässä järjestyksessä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on yhdistänyt suomalaisia. Isänmaan etu tuntuu myös eduskunnassa riittävältä syyltä puoluerajat ylittävän yhteistyön rakentumiseksi. Moni on ollut myös valmis tarkistamaan ja muuttamaan Nato-kantaansa. Ei kannata ilkkua heitä takinkääntäjiksi tai osoitella, että olitte aiemmin väärässä. Päinvastoin. Ollaan tyytyväisiä siihen, että tositilanteessa faktat ovat painaneet ja mieli muuttunut.

Ei ole Suomelle eduksi eikä yksilöille ylpeydeksi loata esimerkiksi vasemmistoliittoa tai sen Nato-jäsenyyttä vastustavia kansanedustajia. Heillä on täysi oikeus mielipiteeseensä, juuri se on demokratian ja diktatuurin – Suomen ja Venäjän ero.

Demokratiaan ja sananvapauteen kuuluu aina oikeus ja vapaus olla eri mieltä. Faktoja ei voi muuttaa, mutta jokaisella on silti oikeus mielipiteeseensä. Ei ole Suomelle eduksi eikä yksilöille ylpeydeksi loata esimerkiksi vasemmistoliittoa tai sen lukuisia Nato-jäsenyyttä vastustavia kansanedustajia.

Heillä on täysi oikeus mielipiteeseensä, juuri se on demokratian ja diktatuurin – Suomen ja Venäjän ero. On jopa rohkeaa, että kansan ja kansanedustajien enemmistön edessä vakavassa paikassa uskaltaa olla eri mieltä, käydä keskustelua ja perustella omaa kantaansa.

Yhtälailla rohkeita ovat ne vasemmistoliittolaiset, jotka uskaltavat oman puoleensa enemmistöstä poiketen ilmaista myönteisen Nato-kantansa. Helsinkiläisten vasemmistoliiton kansanedustajien keskuudessa tätä rohkeutta on vielä keskiveroa enemmän, kun ainakin Mai Kivelä ja Suldaan Said Ahmed ovat kertoneet olevansa Nato-jäsenyyden kannalla.

Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja Jussi Halla-aho hävisi hetkeksi päivittäisestä median valokeilasta, kun hän ei hakenut jatkoa puolueen puheenjohtajana. Helsinkiläinen Halla-aho nousi kuitenkin tässä tilanteessa entistä painavampaan pestiin, kun hän korvasi hölmöilleen vantaalaiskollegansa Mika Niikon ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Kivelän ja Said Ahmedin tapaan Halla-ahon esiintyminen valiokunnan puheenjohtajana on ollut rohkeaa ja hän on kerännyt siitä kiitosta yli puoluerajojen. Puheenjohtaja Riikka Purralle (ps.) tilanne on vaikea, hän on taas Halla-ahon kakkonen, vaikka puolueorganisaatiossa onkin edellä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti erinomaisen uudenvuodenpuheen. Yksi sen painopistealueista oli Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne liittyen Venäjään. Ihmettelin tuolloin kirjoituksessani, miksi keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko kiirehti heti pari tuntia Niinistön tärkeän ja painavan puheen jälkeen vahvistamaan, että keskusta ei edelleenkään kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.

Totesin, että Saarikolla ja keskustalla saa olla kantansa, mutta tapaa alleviivata sitä ja aikaa tuoda se esiin, olisi voinut olla syytä harkita paremmin.

Kun keskustan edellinen puheenjohtaja Katri Kulmuni epäröi koronan alettua Ylen haastattelussa sitä, voiko Suomi tässä tilanteessa hankkia uusia hävittäjiä ja sysäsi vastausvastuun pääministeri Sanna Marinille (sd.), kihisi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) pettymyksestä. Veikkasin, että Saarikon blogi aiheuttaisi saman monessa keskustalaisessa, eikä ainakaan nosta puolueen matalaa kannatusta, päinvastoin.

Nyt näin voitaneen todeta käyneen, vaikka Kaikkonen onkin asiaa parhaansa mukaan paikannut ja Saarikonkin kelkka onneksi kääntynyt.