Marja-Leena Rinkineva Yhdestä kriisistä toiseen

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheuttanut valtavaa inhimillistä kärsimystä ja koko Euroopan turvallisuus on järkkynyt. Sodan hinta on suuri kaikilla mittareilla.

Sodan vaikutuksilta ei vältytä Helsingissäkään. Helsinkiläinen elinkeinoelämä sopeutuu Venäjää vastaan asetettuihin pakotteisiin. Sodan epäsuorat vaikutukset näkyvät esimerkiksi energian ja polttoaineiden hinnassa, niiden myötä kasvaneina kuluina, hintojen nousuna, yritysten liikevaihdossa – ja lopulta tavallisten helsinkiläisten kukkarossa.

Pakotteet ja aggressiivinen naapuri luovat epävarmuutta matkailualalle. Oikoreitti Venäjän yli on poikki, joten lyhyt lentomatka Aasiaan ei ole enää valttimme. Venäläisturistien kadon lisäksi meidän on varauduttava myös siihen, että Helsingille tärkeiden aasialaisturistien määrä ei ehkä vuosiin nouse koronaa edeltäneisiin lukemiin. Onneksi Helsingin kansainvälinen matkailu on jakautunut maantieteellisesti laajasti ja emme ole riippuvaisia yhdestä suunnasta. Enemmän kuin maariski, saattaa kaupungin tapahtumallisuutta ja vetovoimaa vähentää kansainvälisen tason areenan puuttuminen. Tämän ratkaisemiseen saattaa mennä pitkä aika ja vaikutukset matkailuun olla merkittäviä.

Myös keskellä Helsinkiä sijaitsevan venäläisomistuksessa olevan Helsingin telakan kohtalolla on merkitystä kaupungille. Yli puolet maailman toiminnassa olevista jäänmurtajista on rakennettu Helsingissä. Telakka työllistää alihankkijoineen lähes tuhat henkeä ja se on merkittävä osa helsinkiläistä teollisuushistoriaa ja kaupunkikuvaa.

Vaikka sota päättyy aikanaan, sen lukemattomien tuhojen korjaamiseen menee vuosia – jopa vuosikymmeniä. Tämän haasteen edessä vahvan elinkeinopoliittisen selkärangan merkitys korostuu.

Tavoitteemme on vahvistaa liiketoiminta- ja innovaatioympäristöjä ja siten tukea yritysten kilpailukykyä. Haluamme kasvattaa, uudistaa ja monipuolistaa helsinkiläistä yrittäjyyttä. Monipuolinen elinkeinorakenteemme onkin pelastanut meidät monissa kriiseissä. Parannamme helsinkiläisten todennäköisyyttä työllistyä ja varmistamme, että yritykset saavat riittävästi osaavaa työvoimaa. Lisäksi vahvistamme edelleen kaikin tavoin Helsingin vetovoimaa kestävän matkailun, kulttuurin ja tapahtumien kaupunkina.

Kaupungin tehtävänä onkin luoda yrityksille jatkuvasti hieman kilpailukykyisempää toimintaympäristöä. Vahvan selkärankamme ansiosta olemme valmiita vastaamaan maailmanlaajuisiin haasteisiin myös vaikeina aikoina.

Marja-Leena Rinkineva

Kirjoittaja on Helsingin elinkeinojohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut