Eeva Kärkkäinen Helsinkiläisten kotien lämpö ja sähkö turvattava kaikissa tilanteissa

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan on mullistanut Euroopan turvallisuusjärjestyksen. Samalla se on järkyttänyt energiamarkkinoita. Venäläisestä energiasta pyritään nyt lännessä eroon kaikin keinoin - ja hyvä niin. Samalla myös Helsingin energiayhtiö Helen on uuden tilanteen edessä.

Helsinkiläisiä kiinnostaa nyt kolme kysymystä: Miten Helsinki pärjää äkillisten häiriöiden sattuessa? Onko Helsingin sähkön- ja lämmönsaanti turvattu tulevan talven aikana? Miten nopeasti Helsinki siirtyy Venäjästä riippumattomaan, puhtaaseen energiantuotantoon? Nämä kaikki kysymykset ansaitsevat vastauksia.

Helsingin energiaratkaisut tärkeä osa kaupungin ilmastotoimia. Helenin tuore tavoite on irtautua fossiilisen kivihiilen poltosta vuoden 2024 loppuun mennessä. Kivihiili korvattaisiin lämmöntuotannossa hajautetuin ratkaisuin - muun muassa biolämmöllä sekä hukka- ja meriveden lämpöä hyödyntäville lämpöpumpuilla.

Tällä hetkellä tiedossa kuitenkin on vasta osa tarvittavista ratkaisuista ja uusia kaivataan. Helsingissä onkin syytä suhtautua avoimesti esimerkiksi pienydinenergian hyödyntämiseen.

Helsinki on ottanut kunnianhimoisemman otteen energiapolitiikassaan viimeisellä hetkellä. Helsinkiläisten kukkarossa on jo kuluneena talvena näkynyt, että Helen lähti etsimään puhtaita energiaratkaisuja liian myöhään. Vaikka vihreä siirtymä vaatii nyt investointeja, pitkällä aikajänteellä se vähentää painetta nostaa kaukolämmön hintaa ja parantaa huoltovarmuutta.

Venäjän hyökkäyksen alettua Helen ilmoitti luopuvansa venäläisen kivihiilen käytöstä sekä siirtyvänsä käyttämään Baltiasta tuotua maakaasua. On hyvä, että toimiin on jo ryhdytty. Kaupungin ja energiayhtiön on syytä varautua myös äkillisiin toimitushäiriöihin. Muun Euroopan tavoin myös Suomen kaasunsaanti on haavoittuvaista.

Energiansäästö on osa varautumista. Helsingin kaupunki ja Helen voisivat selvittää, paljonko ja millä toimin energiaa voidaan säästää yhtiön toiminnassa ja asiakkaiden omalla käyttäytymisellä. Tämän tueksi tarvitaan neuvontaa ja kannusteita. Samalla meidän on kuljettava yhä määrätietoisemmin kohti Venäjästä riippumatonta, fossiilivapaata Helsinkiä.

Eeva Kärkkäinen

Kirjoittaja on varavaltuutettu, Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen (kesk.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut