Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Suljettu areena maksaa Helsingille paljon – nyt ja tulevaisuudessa

Tampereen uusi Nokia Arena yhdistettynä Tampereen kaupungin kovaan vetovoimaan oli jo itsessään uhka Helsingille suurten urheilu- ja viihdetapahtumien pääpaikkana.

Jos jonkun voi edes sanoa Suomessa hyötyvän Venäjän hyökkäyssodasta ja sen seurauksena laajennetuista pakotteista, on hyötyjä Tampere. Entisen Hartwall-areenan omistajatahojen täysin aiheellinen joutuminen pakotelistalle sulki hallin ovet ja karkotti tapahtumat.

Nopeaa ratkaisua tilanteeseen ei ole näköpiirissä, sillä vaikka suomalaisia ostajahalukkaita olisikin, ei hallia voi pakotteiden takia edes ostaa. Myös Helsingin kaupunki on tilanteen edessä voimaton.

Helsingin kannalta tilanne on kauhea.

Helsingin kannalta tilanne on kauhea. Kaupunki ja alueen yritykset menettivät koronan vuoksi valtavasti tapahtumien, kongressien ja messujen sekä niihin liittyvän matkailun tuomaa tuloa ja elinvoimaa. Koronarajoitusten purkauduttua oli odotuksia tapahtumiin ladattu paljon, ja myös jo vuosia vetovoimansa kanssa tuskailleelle ydinkeskustalle oli elpymisessä laskettu paljon kaupungissa olevien suurtapahtumienkin varaan.

Tilanteen raakuutta korostaa se, että samaan aikaan myös Finlandia-talo on remontissa. Olympiastadion ja Messukeskus ovat nyt paljon vartijoina, mutta ne ovat myös hyvin erilaisia paikkoja, eivätkä korvaa puutetta.

Pian alkavat jääkiekon mm-kisat tulevat Tampereen kannalta parhaaseen mahdolliseen aikaan, vaikka turbulenssia on niidenkin ympärillä riittänyt. Kaupunki pääsee esittelemään uutta areenaansa, ratikkaa, uudistunutta keskustaa ja muita vetovoimatekijöitään. Sillä, minkä Tampere normaalioloissa kahden tunnin välimatkan takia pääkaupunkiseutulaisten tapahtumakävijöiden silmissä häviää, ei nyt ole väliä. Ja tämä parantaa Tampereen asemaa suhteessa Helsinkiin myös pitkällä aikavälillä.

Vantaan Kivistöön suunnitteilla oleva Arena 3.3 -hanke näyttäytyy nyt myös aivan uudessa valossa. Hanke käsittää monitoimiareenan lisäksi hotelli-, toimisto-, liike- ja urheilutiloja. Suunnittelualue on kooltaan noin neljä hehtaaria. Toteutuessaan hanke mahdollistaisi kansainvälisten suurtapahtumien järjestämisen Vantaalla. Areenalle suunnitellaan jalkapallo-otteluihin 17 000 katsomopaikkaa ja konsertteihin enimmillään 32 000 asiakaspaikkaa.

Helsinki, Suomen pääkaupunki, ei voi jäädä nyt vain odottamaan. Vaikka tilanne entisen Hartwall-areenan suhteen näyttääkin mahdottomalta, on ulospääsytietä jaksettava hakea.