Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Paavo Arhinmäki Tyhjät tilat käyttöön – lisää elämää lähiöihin

Kun kaupunki kasvaa ja muuttuu, jää tiloja tyhjiksi lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Helsingin kaupungilla on paljon tiloja, jotka odottavat uutta käyttöä tai uutta rakentamista. Kunnostusta tai kaavoitusta odottavat rakennukset voivat olla tyhjillään joitain kuukausia tai jopa joitain vuosia.

Tällaiset meidän kaupunkilaisten yhteiset tilat pitää saada nykyistä helpommin käyttöön. Tyhjillään olevien tilojen väliaikaiskäytön mahdollistaminen on kaikkien etu. Kaupunki saa vuokratuloja, ja erityisesti kulttuurin toimijat saavat tarvitsemiaan työskentely- ja esiintymistiloja. Eri puolille kaupunkia saadaan uutta elämää ja toimintaa asukkaille.

Miksi tilat ovat sitten seisseet tyhjillään? Kaupungilla ei ole ollut selkeää mallia sille, miten esimerkiksi myyntiprosessin aikana tyhjillään olevaa taloa voidaan tilapäisesti tarjota vuokralle. Joissain tapauksissa vuokrataso on ollut niin korkea, ettei toimijoilla ole ollut varaa siihen. Samaan aikaan kulttuurin toimijoilla on huutava pula tiloista.

Olemme nyt tarttuneet tähän yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sekä kaupunkiympäristön toimialan kesken. Valmistelemme mallia, jossa kaupungin kulttuuripuoli voisi ottaa tyhjiä tiloja haltuun, ja vuokrata näitä väliaikaisesti eteenpäin kansalaistoimijoille kohtuulliseen hintaan.

Olemme pilotoineet tyhjillä tiloilla kulttuurikäyttöä Vuosaaressa ja Haagassa, jossa vanhat koulut on vuokrattu kulttuuritoimijoiden käyttöön. Esimerkiksi Vuosaaren vanhassa lukiossa esiteltiin viime syksynä yhdessä vuosaarelaisten kanssa kerättyä kuva- ja videomateriaalia. Installaatio-esityksen tekeminen yhdisti monia vuosaarelaisia ja sen näki yli 600 kaupunkilaista.

Vuosaaren projekti oli osa kaupungin tukemaa työtä, jossa kulttuuri-instituutioita kannustetaan laajentamaan omaa toimintaansa vakituisten tilojen ulkopuolelle. Kun kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala jatkossa pyrkii entistä enemmän sekä tarjoamaan tiloja toimijoille että avustuksia toimia myös omien pysyvien tilojen ulkopuolella, saamme lisää taidetta ja kulttuuria lähiöihin. Samalla kulttuurin tekijät tavoittavat uusia yleisöjä.

Tämä on yksi keskeinen tavoitteemme neljän vuoden kaudella: saada tyhjät tilat käyttöön ja lisää kulttuurielämää lähiöihin.

Kirjoittaja on Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari (vas.)