Päätoimittajalta Helsingin asukasvuoto alkaa näkyä markkinoilla

Kiva kämppä ja hyvällä alueella. Olen tosi kiinnostunut. Näin kertoo Anni Virtanen, 27, yksiön näytön jälkeen Jätkäsaaressa.

Hän on etsinyt asuntoa alueelta kolmisen kuukautta. Nähty asunto oli kolmas. "Etsin pitkäaikaista asuntoa, joten haluan löytää hyvän", Espoossa asuva Virtanen kertoo.

Hän muutti Helsinkiin Savonlinnasta vuonna 2019. "Asunnon löytäminen oli silloin paljon vaikeampaa. Tarjontaa oli vähemmän ja hinnat olivat korkeammat."

Rauhallista asuinaluetta arvostava Virtanen päätyi Espooseen. Jätkäsaareen häntä vetävät ystävät ja työpaikka. "Olin varautunut, etten löydä sopivan hintaista ja kivaa asuntoa alueelta, mutta tilanne olikin nyt toinen. Sopivia asuntoja on pompsahtanut eteen jo useita". Samaa kertovat useat Helsingin Uutisten juttua varten haastatellut vuokralla asuvat.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että Helsingin vuokra-asuntotilanne on paras vuosikausiin. "Vapaita asuntoja on tarjolla paljon, joten vuokralaisilla on mahdollisuus valita." Viidan mukaan myös vuokrapyynnöt ovat laskeneet.

Uusi tilanne alkoi vuonna 2020 koronan myötä, kun työntekijät, opiskelijat ja matkailijat eivät enää liikkuneet entiseen tahtiin. "Huomattiin, että muuallakin voi asua ja työskennellä etänä. Alettiin miettiä, että miksi asua ahtaasti Helsingissä, kun voi asua omakotitalossa muualla", Viita toteaa.

Vaikka tilanne on parantunut, ei Viidan mukaan vielä voida puhua vuokralaisen markkinoista. Vuokralaiset kokevat, että parantuneesta tarjonnasta huolimatta varteenotettavia vaihtoehtoja ei ole aikaisempaa enemmän tarjolla. Yleisesti Helsingin vuokrataso koetaan edelleen korkeaksi.

Tilanteesta hyötyvät Viidan mukaan erityisesti asuntoa vaihtavat sekä ensimmäistä asuntoa etsivät. Toisaalta korkojen ja kustannusten nousu heikentää vuokranantajien tilannetta, minkä myötä vuokralaisten tilanne saattaa jatkossa jopa huonontua, Viita pohtii. Hänen mukaansa vuokrasopimuksiin on alettu kirjata uusia korotuspykäliä.

Tilanne koskee yksityisiä ja vapaarahoitteisia asuntoja, sillä kunnan omistamien vuokra-asuntojen korotukset ovat kirjattu lakiin. Viitaa tilanne kuitenkin huolettaa. "On vaarana, että yksityisten vuokranantajien talous ei kestä. Maksamatta jääneet vastikkeet saattavat koitua vuokralaisten maksettaviksi ja pahimmassa tapauksessa asunnot voidaan ottaa haltuun."

Ilmiö olisi syytä ottaa Helsingissä vakavasti. Kaupungin muuttovoitto on haihtunut ja vuokramarkkinan reaktio on siitä yksi konkreettinen seuraus. Eikä korona ole ainut negatiivisesti Helsingin vetovoimaan vaikuttava tekijä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut