Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Marin ja Saarikko käänsivät takkinsa Nato-verhon takana – pitäisikö hallituksen johtokaksikon lyhytnäköisyydestä olla huolissaan?

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kirjoitti 1.1.2022 blogissaan, että keskusta ei edelleenkään kannata Suomen Nato-jäsenyyttä. Viestiään Saarikko ryyditti seuraavasti: "Ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjamme on kehittynyt vuosien ja vuosikymmenten saatossa – päivän kohinan tai otsikoiden perusteella sitä ei kannata rikkoa ilman vakaata harkintaa."

Saarikko julkaisi kirjoituksensa pari tuntia presidentti Sauli Niinistön tärkeän ja painavan uudenvuodenpuheen jälkeen. Yksi Niinistön puheen painopistealueista oli Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne liittyen Venäjään.

Ihmettelin jo tuolloin suuresti Saarikon kirjoituksen jälkikaneettia ja julkaisuajankohtaa. Kun Venäjä oli avoimesti alkanut taas puhua etupiiristä, kävi sotaa Ukrainassa ja heilutti jatkuvasti maailman turvallisuutta, ei kyse ollut päivän kohinasta tai vain otsikoista. Vaan vuosia jatkuneesta ja yhä vakavammaksi muuttuneesta turvallisuustilanteesta, joka koski Suomeakin painavammin kuin vuosikymmeniin. Ja kaikki tietävät, mihin suuntaan tilanne on tammikuun alun jälkeen kehittynyt.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kokoomuksen sisäpiiriläinen Henrik Vuornos twiittasi 14.5. osuvasti: "On viisautta muuttaa kantojansa faktojen muuttuessa. On kuitenkin epärehellistä yrittää muuttaa historiaa samassa yhteydessä."

Journalisti Tapio Nurminen twiittasi 14.5.: "Pääministeri Marin ja presidentti Niinistö hoitivat Nato-prosessin kaikilta osin mallikkaasti. Ei kahta kysymystä. Tästä "clousauksesta" jää silti ainakin minun suuhuni hiuksenhieno falski sivumaku. Arvioikaa itse. Ehkä olen väärässä?"

Clousauksella Nurminen tarkoittaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) Helsingin Sanomille antamaa haastattelua, joka on otsikoitu näin: "Pääministeri Marin kertoo hetkestä jolloin hän tiesi, että Suomi tulee hakemaan Natoon: "Olin aivan varma"."

Kannattaa muistaa, että tammikuun lopulla Marin ilmoitti kansainvälisessä mediassa, että ei usko Suomen hakevan sotilasliitto Naton jäsenyyttä kuluvalla hallituskaudella. Jos HS:n tuoretta juttua on uskominen, muuttui Marinin kanta vain noin kuukausi tämän jälkeen. Oman henkilökohtaisen kantansa hän väittää kääntyneen jo aiemmin.

Nurminen ei siis ole väärässä, vaan täysin oikeassa. On perusteltua kysyä, kuinka kykenevä Suomen hallituksen johtokaksikko on kauaskantoisessa ajattelussaan? Ja pitääkö tästä olla huolissaan, vaikka itse Nato-prosessi sujuukin mallikkaasti? Joku raja pitäisi olla myös siinä, miten takkiaan äänestäjien suuntaan pyrkii kääntelemään. On hyvä, että kanta muuttuu faktojen edessä, mutta aiempia lausuntoja ei voi vain häivyttää.