Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Ebeling Loppu on lähellä?

Länsi voitti kylmän sodan, mutta on ollut huono voittaja. Neuvostoajan rikokset loivat niin vahvan epäluulon Venäjää kohtaan, ettei sitä autettu integroitumaan osaksi Eurooppaa.

Natoa kutsutaan puolustusliitoksi, mutta se ei ole koko totuus. Nato-maat ovat kaataneet hallituksia ja pommittaneet itsenäisiä valtioita ilman YK:n mandaattia. Venäjä-suhteen kannalta erityisen ongelmallinen oli se, miten vuonna 1999 16 Nato-maata pommitti Venäjän ystävää Serbiaa 78 päivää pakottaakseen sen vetäytymään siihen kuuluneesta Kosovosta. Venäjä protestoi ja varoitti seurauksista.

Suomi liittyy Natoon, vaikka Suomeen ei liittynyt mitään niistä syistä, jotka saivat Venäjän hyökkäämään Ukrainaan. Mielestäni oli parempi, ettei Venäjä halunnut hyökätä Suomeen, kuin että haluaa, mutta ei ehkä uskalla.

Natoa kutsutaan puolustusliitoksi, mutta se ei ole koko totuus.

Ukrainan sodan suurin vaara on eskaloituminen. USA:n aseistama Ukraina voi voittaa perinteisin asein käytävän sodan. Perääntyykö Venäjä vai käyttääkö rajatusti ydinasetta ja luottaa siihen, että länsi peräytyy? Länsi voittanee täysimittaisen ydinsodan, mutta se voi tarkoittaa kaikkien Nato-maiden pääkaupunkien poistumista maailmankartalta. Lisäksi sodan jälkeen pohjoiselle pallonpuoliskolle tulee valtava nälänhätä ydintalven seurauksena.

Mitä olisi tehtävä? 1.Ukrainan sota on saatava loppumaan. 2.Jäätyneet konfliktit on saatava ratkaistua. 3.Sotarikosten uhreille on pyrittävä saamaan oikeutta. Miten tämä voisi olla mahdollista? On uskallettava ajatella ns. boksin ulkopuolelta.

Otetaan Suomen ja Ruotsin lisäksi Ukraina, Georgia ja Venäjä kaikki Natoon, sillä ehdolla, että jäätyneet konfliktit Etelä-Ossetiassa, Abhasiassa, Krimillä, Donetskissa, Luhanskissa ja Transnistriassa saadaan sovittua kunnioittaen alueiden asukkaiden kantaa ja Ukrainan sodan molemmat osapuolet antavat tukensa sille, että YK tutkii tapahtuneet sotarikokset.

Tämä ratkaisu poistaisi Natoon ja Venäjän välisen vastakkainasettelun ja sotarikoksen uhrit saisivat sen verran oikeutta kuin mahdollista. Ukraina saisi rauhan, Venäjä kokonsa mukaisen painoarvon Natoon sisällä ja Yhdysvallat Venäjästä pikemmin liittolaisen hillitsemään Kiinaa kuin yllyttämään sitä.

Rakennetaan rauhaa, ei maailmansotaa!

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.)