Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marjut Herranen Yhä useampi yrittää Helsingissä yksin

Vihdoinkin, ajattelin toukokuun alussa, kun lentokone irtosi maasta ja lyhyt viikonloppureissu saattoi alkaa. Matkassa oli viisi ystävystä, viikonloppu oli varattu kalentereihin jo viime vuoden puolella.

Olemme tämän porukan kanssa entisiä kollegoita tapahtuma-alan yrityksestä. Vaikka elämä on vienyt meitä eri puolille, ystävyytemme on säilynyt. Tapana on, että tavatessamme käymme yksitellen jokaisen kuulumiset läpi – onhan mukava tietää, mitä kunkin elämässä on tapahtunut sitten viime näkemän.

Tällä kertaa puhuimme paljon yrittämisestä. Reissukavereistani peräti kaksi oli ottanut vuoden sisällä rohkean loikan ja perustanut oman tapahtuma-alan yrityksen. Molemmat toimivat yksinyrittäjinä, mutta työllistävät välillisesti tapahtumaprojektien kautta useita alan toimijoita esiintyjistä catering-ammattilaisiin ja teknisen alan toimijoihin.

Ilokseni molemmat uudet yrittäjät pitävät yrittäjäksi ryhtymistään heille parhaana ratkaisuna. Töitä riittää, sillä monet organisaatiot ovat taas alkanet järjestää tapahtumia pienellä ja isolla mittakaavalla. Ihailen rohkeutta, jota yrittäjäystäväni osoittivat koronavuosienkin aikana.

Ystäväni eivät ole ainoita lajissaan – sen näkee tilastoista. PRH:n mukaan Kaupparekisteriin merkittiin 41 009 uutta yritystä vuonna 2021. Se on 2 557 yritystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Selkeä trendi näkyy myös yritysten koossa – yhä useampi yrittää yksin. Suuntaus on sama myös Helsingissä, ja siksi Helsingin yrittäjäyhdistysten hallituksissa mietitään nyt, miten yksin yrittävää parhaiten tuetaan.

Helsingin kaupungilla on tärkeä rooli yksinyrittämisen edellytysten luomisessa ja parantamisessa. Määritellyn kaupunkistrategian mukaan Helsinki on kasvun paikka. Elinkeinopolitiikan painopisteet toteuttavat tätä tavoitetta kehittämällä Helsinkiä osaajille ja yrityksille houkuttelevana alueena, joka vetää puoleensa uusia ihmisiä, yrityksiä ja investointeja.

Aika näyttää, miten strategia toteutuu käytännössä. Uskon, että kuuntelemalla, yhteistyöllä, dataa tutkimalla sekä oikeisiin asioihin keskittymällä pääsemme pitkälle.

Kirjoittaja on Helsingin Yrittäjien varapuheenjohtaja, Pohjois-Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja ja kahvilayrittäjä Malmin jäähallissa.