Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuula Haatainen Kansalaisyhteiskunnan rooli on kriiseissä korvaamaton

Vierailin toukokuun alkupuolella ukrainalaisten avustuskeskuksessa, jonka Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa on avannut tukemaan ja auttamaan sotaa pakenevia ukrainalaisia. Vapaaehtoistoiminnasta on parissa kuukaudessa kehittynyt uskomattoman ammattimainen ja kokonaisvaltainen tukikohta, jossa Ukrainasta tulevat saavat akuutisti tarvitsemiaan tarvikkeita sekä tukea ja neuvontaa työllistymisen ja muihin palveluihin pääsemisessä. Autettavia on päivittäin noin satakunta.

Vierailu oli vaikuttava ja myös liikuttava. Kansalaisyhteiskunnan ja järjestötoiminnan rooli on jälleen näyttänyt vahvuutensa. Helsingissä iso osa ukrainalaisista asuu yksityismajoituksessa, joten järjestötoimijat tavoittavat heidät ketterästi omia verkostojaan pitkin. Avustuskeskuksen toiminta on mukautunut muuttuviin tilanteisiin joustavasti ja järjestöjen mahdollisuudet organisoida monipuolista apua on omaa luokkaansa.

Oman vaikuttamistyöni olen aloittanut järjestöistä, joissa toimeen tarttuminen ja kädet saveen asenteella näki nopeasti muutoksia arjessa, vaikka isommat poliittisten muutosten aikaansaaminen aikansa ottikin. Kotoutumisesta vastaavana ministerinä näenkin kansalaisyhteiskunnan ja järjestösektorin roolin korvaamattomana. Esimerkiksi julkisen sektorin reaktionopeus on ukrainalaisten kokonaisvaltaisessa auttamisessa ollut hitaampaa. Toisaalta julkisen sektorin vakaat hartiat kykenevät rahoittamaan ja siten mahdollistamaan järjestöjen vaikuttavaa toimintaa.

Järjestöjen asiantuntemusta ja ruohonjuuritason tietopohjaa tulee jatkossakin hyödyntää ongelmien ratkaisemiseen, esimerkiksi siinä, kuinka voisimme yhdessä rakentaa polkuja työelämään ja turvalliseen arkeen.

Kirjoittaja on työministeri (sd.)