Päätoimittajalta Ideologia ei sovi kaavoitukset ohjuriksi – kaksi oikeusastetta on kaatanut Hernesaaren fiaskokaavan

Hernesaaren rakentaminen viivästyy, sillä korkein hallinto-oikeus on hylännyt kaupungin valituksen koskien alueen asemakaavaa. Näin ollen Helsingin hallinto-oikeuden päätös asemakaavan kumoamisesta jää voimaan. Hallinto-oikeus kumosi kaavan viime vuoden huhtikuussa, sillä asiassa esitettyjen selvitysten perusteella liikenteen toimivuudesta ei ollut takeita.

Päätöksessä huomautettiin, että liikennejärjestelyt tulee ratkaista asemakaavalla, mitä ei oltu tehty. Sen sijaan tulevien hernesaarelaisten asukkaiden oli ajateltu tekevän huomattavan ison osan matkoistaan kävelemällä.

Kaupunki valitti päätöksestä ja jätti vastaselityksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen syksyllä 2021. Korkein hallinto-oikeus piti hallinto-oikeuden päätöksen voimassa ja kumosi asemakaavan 19. toukokuuta 2022.

Asemakaavassa on osoitettu rakentamista 7 600 asukkaalle ja 3 000 uudelle työpaikalle. Lisäksi alueelle on suunnitteilla muun muassa rantapuisto, venesatama ja risteilysatama, vesiurheilukeskus sekä lähiliikunta- ja leikkipaikkoja.

Hernesaaren esirakennustöitä, kuten maantäyttöjä, maaperän kunnostamista, pudotustiivistyksiä ja vanhojen rakennusten purkua on jatkettu asemakaavan hylkäämisestä huolimatta. Tehdyt esirakentamistyöt perustuvat jo hyväksyttyyn osayleiskaavaan eivätkä sinänsä ole riippuvaisia asemakaavasta, sanoo Länsisataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Tuomo Sipilä Helsingin kaupungilta.

Seuraavaksi kaupunki tutustuu annettuun korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen huolella, ja sen jälkeen päätetään, kuinka alueen asemakaavoitusta jatketaan. Hernesaari on merkittävä alue kaupungin asuntotuotannon kannalta, kaupunki viestitti.

Ideologia ei sovi kaavoituksen tai liikenneratkaisujen ohjuriksi, se johtaa vain huonoon lopputulokseen. Tästä maksetaan parhaillaan kovaa hintaa muun muassa Helsingin ydinkeskustan näivettymisen muodossa. Toki tässä myös korona oli merkittävä lisäkiihdytin.

On selvää, että Helsingin kokoisessa kaupungissa kaavoituksesta riittää näkemyksiä, mutta laadukkaammalla poliittisella valmistelulla ja asiantuntijoiden kuulemisella ongelmakohtia olisi mahdollista välttää. Pöyristyttävintä on, että Helsinki ei edes myönnä omia virheitään, vaan käyttää ajan valitusprosessiin, joka nytkin oli turha.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut