Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Teemu Laajasalo | Helatorstailla ei ole leivonnaista eikä liputuspäivää – Mikä ihme on helatorstai?

Torstai on monelle arkivapaa. Helatorstai on toukokuun tauko kouluvuoden koettelemille koululaisille. Se on lyhyt hengähdys myös useille työtä tekeville.

Helatorstai on ihmeellinen päivä, joka herättää usein kysymyksiä. Tästä syystä lehdissä joka vuosi kerrataan, miksi kyseistä päivää vietetään. Helatorstaina pääsiäisestä on kulunut 40 päivää. Helatorstai on Jeesuksen taivaaseenastumispäivä.

Helatorstai on pyhäpäivä, jonka ytimessä on sen merkitys. Helatorstailla ei ole leivonnaista eikä liputuspäivää. Ei ole helatorstaibrunsseja, helatorstaihattuja tai helatorstain lahjoja. Helatorstaita eivät sido edes toistuvat tapaperinteet tai vuosittaiset viettotavat. Jos jouluna yksi karkaa Kanarialle ja toinen pääsiäisenä Lappiin, ei helatorstain oikeaan viettämiseen liity sosiaalista painetta, joka ajaisi ahtaalle. Helatorstaita ei rajoita mikään. Helatorstaina kaikki on mahdollista. Juuri tässä on helatorstain merkitys. Helatorstaina taivas on auki – kirjaimellisesti.

Raamatussa helatorstaista kerrotaan tarkemmin. Pääsiäisenä Jeesus nousi kuolleista. Pääsiäisen ja helatorstain välissä Jeesus ilmestyi useita kertoja opetuslapsilleen. Helatorstaina Jeesus jätti opetuslapsensa maan päälle, mutta lupasi olla heidän kanssaan taivaassa.

Raamatussa taivaaseenastumisesta sanotaan, että ”hänet otettiin ylös taivaaseen”. Mitä ihmettä? Helatorstai häiritsee mieltämme ja ymmärrystämme. Se on ihmeellinen päivä.

Helatorstaina juhlimme arjen ja pyhän sekoittumista, taivaan ja maan rajojen rikkoutumista, ajallisuuden ja iankaikkisuuden murtumista. Helatorstai on ihmeellinen syystä. Helatorstai ylittää oman ymmärryksemme, koska niin pitääkin. Ihme ei olisi ihme, jos sen kokonaisvaltaisesti käsittäisi eikä ihme olisi ihme, jos sen täysin ymmärtäisi.

Koska helatorstai on yhtä ihmettä, on se hyvä päivä ihmeiden juhlistamiseen. Helatorstaina voit juhlia kaikkia niitä oman elämäsi ihmeitä, joista olet kiitollinen – suuria ja pieniä.

Helatorstaina ei tarvitse keksiä selityksiä tai löytää ratkaisuja, vaan yrittää nähdä ympärillään vähän enemmän taivasta maan päällä. Pyhää arjen keskellä.

Kirjoittaja on Helsingin hiippakunnan piispa