Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Padon purkamista ei voi perustella luontoarvoilla

On harmillista että purkuaktivistien hyvät mediasuhteet ovat saaneet aikaan viestintäympäristön, jossa oikea mielipiteenmuodostus ei ole mahdollista kovinkaan helposti. Vanhankaupunginkosken padon purkamisessa ei ole kyse luontoarvoista. Tämä oli alunperin vihreiden perhoporukan keino saada luontoarvoille huomiota, mikä sinällään hyvä.

Onhan täysin perusteltua ajaa patojen purkua yleisellä tasolla. Tämä ei vaan ole yleinen tapaus. Tämä on identiteettipolitiikkaa ja poliittista pöhköilyä.

Tässä joessa on siis kaksi laskuhaaraa. Toinen on pitkä ja todennetusti toimiva kalojen kannalta ja toinen on jyrkkä, korkea ja lyhyt – hyvin haasteellinen. Se mitä tässä ajetaan on tuon toimivan haaran alasajo ja siirto vaikeampaan paikkaan, jossa on historiallinen suojeltu putous, olennainen osa vesi-, viemäri ja sähkölaitoksen historiaa.

Lopputulos olisi luonnon kannalta parhaassa tapauksessa sama. Luultavasti huonompi – ja valtavasti kalliimpi. Kannattaa kysyä asian advokaateilta vaikka uusien rakennettavien vedentasauspatojen luonto- ja hintavaikutuksista, niin pääsee hieman enemmän kärryille tästä hassutuksesta.

Koko jutussa ei ole mitään järkeä, otti tarkasteluperspektiiviksi luonnon, kulttuuriarvot tai rahan. Surullista ja hämmentävää, että lautakunnan ja hallituksen jäsenet ovat tässä langenneet silkkaan identiteettipolitiikkaan. Koko selvittely on sitäpaitsi turhaa, sillä lakisuoja on niin vahva tämän luokan suojelukohteille. Onneksi.

Harri Heikkilä