Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta HSY juottaa asukkaille liian halpaa vettä

Pääkaupunkiseudun veden käyttö- ja perushintoihin on suunnitteilla tuntuvia korotuksia. Näin kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, joka on velkaantunut pahasti. Myös kovana laukkaavalla inflaatiolla on vaikutuksensa.

Syynä on HSY:n jatkuvasti kasvaneiden investointipaineiden tuoma velkaantuminen, sillä HSY:n budjeteissa velkaa on jatkuvasti otettu noin sata miljoonaa euroa vuodessa. Velka on melkoinen kuntayhtymälle, jonka vuotuinen liikevaihto on vain noin 400 miljoonaa euroa.

Maksujen hinnat päättää viime kädessä tietenkin HSY:n hallitus, mutta investointeja on pakko kustantaa jollain tavoin. HSY:n toimitusjohtajana viime lokakuussa aloittanut Tommi Fred myöntää (HU 28.5.), että kynnys hinnankorotuksiin on ollut HSY:ssä suuri. Hänen mukaansa HSY:n hallitukselle on esitetty lähivuosille vesimaksuihin vuosittainen viiden–kuuden prosentin korotustarve. Varsinaiset päätökset maksuista tehdään kuitenkin aina vuosittain.

Kovana laukkaava inflaatio tekee tilanteesta kuluttajalle vielä kivuliaamman: ilman sitä vesimaksujen korotukset jäisivät noin kolmeen prosenttiin eli noin puoleen nyt suunnitelluista.

Käyttö- ja perusmaksujen korotukset näkyvät HSY:n alueella jo tänä vuonna. Kun esimerkiksi kolmihenkinen, 150-neliöisessä omakotitalossa asuva perhe maksoi vielä viime vuonna vedestään noin 732 euroa, sama maksu on HSY:n kaavailujen mukaan olisi vuonna 2025 jo 882 euroa. Neljässä vuodessa vesi kallistuisi siis omakotiperheelle noin 150 euroa. Hinnat on laskettu 180 kuution vuosikulutuksen mukaan.

Kerrostaloissa vedenkulutus henkeä kohden on hieman reippaampaa. Esimerkiksi kooltaan 2 500-neliöisessä kerrostalossa kulutus on noin 5 000 kuutiota vuodessa. Jos talossa asuu 75 henkeä, silloin vuosikulutus maksaa ensi vuonna 270 euroa asukasta kohti. HSY:n käyttämissä esimerkeissä sekä omakoti- että kerrostalojen kulutusarvot perustuvat Vesilaitosyhdistyksen tunnuslukujärjestelmän kyselyyn.

Suomeksi sanottuna HSY on siis subventoinut vuosia pääkaupunkiseudun asukkaille liian halpaa vettä – toki velaksi, joka asukkaiden, eli veronmaksajien on lopulta kuitattava. Lasku vain laukeaa maksettavaksi inflaation vuoksi pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Velaksi eläminen on ollut selkärangatonta ja lyhytnäköistä johtamista niin HSY:n hallituksessa istuvilta poliitikoilta kuin toimivalta johdolta. Onneksi Fred nosti ikävän asian kunnolla esiin – ongelmat kun eivät ratkea maton alle lakaisemalla.