Panu Mäenpää Kunnioitus toista kohtaan on suurin ja helpoin lahja antaa

Tämän kolumnin ilmestyessä on jäljellä 24 päivää, kun Helsingin kadut täyttyvät Pride-marssin osallistujista. Viimeksi, kun marssimme vuonna 2019, meitä oli lähes 130 000. Viimeiset marssijat saapuivat puistoon muutama tunti sen jälkeen, kun lavan ohjelma oli hiljentynyt. Tuntui pahalta tietysti marssin loppupään osallistujien vuoksi, mutta tuntui valtavan iloiselta vähemmistön edustajana.

Marssilla monta merkitystä osallistujille. Osalle se on mielenosoitus: me ollaan täällä, meitä ei voi vaientaa. Osalle se on marssi: katsokaa, meitä on näin paljon. Ja osalle se voi olla kulkue ilosta: tässä minä olen, juuri sellaisena kuin olen ja siten myös parhaana mahdollisena itsenäni.

Tärkeintä on se, että me saamme olla yhdessä, saamme olla yhdessä juuri sellaisina kuin me olemme: erilaisina, mutta yhdenvertaisina ihmisinä. Tätä ihmisten kohtaamista me teemme Helsinki Pridessä joka päivä. Haluamme luoda ihmisille tunteen, että heitä kuullaan ja he tulevat nähdyiksi, sillä sitä jokainen meistä haluaa. Se luo arvokkuuden tunteen.

Toinen kantava teema tänä vuonna on kunnioitus ja Priden aikaan Helsingin kadut valtaa vaikuttavuuskampanjamme, jonka pääviestinä on ”Respect with Pride”. Kunnioitus toista ihmistä kohtaan on suurin ja helpoin lahja, jonka voimme kanssaihmiselle antaa. Se ei maksa mitään.

Kunnioitus on edellytys onnistuneelle kohtaamiselle, sillä silloin kuin vuoropuhelun osapuolet voivat olla turvallisessa tilassa, ilman nolaamisen pelkoa, voimme aidosti kohdata toisemme ihmisinä. Siksi peräänkuulutankin koko kesäksi kunnioitusta: yhdenvertaisuus ei ole keneltäkään pois, mutta antaa kaikille yhtäläiset mahdollisuudet. Kunnioitetaan toisiamme, ihmisinä, helsinkiläisinä, yhdenvertaisesti.

Kirjoittaja on Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut