Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vapaaehtoinen maanpuolustus on isänmaallista työtä

Suomen puolustuksen peruskallio on korkea maanpuolustustahto. Olemme tällä saralla Euroopan maiden ehdotonta kärkijoukkoa. Toukokuussa kuulimme tähän liittyen hyviä uutisia, kun Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) uusin kyselytutkimus julkaistiin. Sen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on nyt mittaushistorian korkein.

Tämä on valtavan arvokas asia. Koemme, että Suomi on puolustamisen arvoinen maa. Ja sitä se onkin. Tätä yhteistä tahtoa meidän on syytä vaalia tulevaisuudessakin.

Maanpuolustustahto näkyy myös siinä, miten suomalaiset ikään ja sukupuoleen katsomatta ovat kevään aikana kiinnostuneet vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Varautumiseen ja kriisivalmiuteen liittyvään vapaaehtoiseen koulutukseen on ilmoittautunut ennätysmäärä hakijoita. Esimerkiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) järjestää kursseja, joiden sisältö vaihtelee sotilasjohtamisen perusteista ja kyberturvallisuudesta ampumaharjoituksiin.

Ampumaharjoittelu on keskeinen osa vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta. Johdollani puolustusministeriössä valmisteltiin pikavauhtia lakimuutos, joka mahdollistaa puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen aseiden ja patruunoiden käyttämisen ampumaharjoittelussa. Uudistuksen myötä voidaan saavuttaa jopa 50 000 koulutuspäivän lisäys nykyiseen.

Villiä länttä ei tällä uudistuksella toki olla luomassa, vaan aseita käsiteltäisiin jatkossakin puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen valvonnassa. Eduskunta käsittelee lakia parhaillaan. Tavoitteena on, että lakimuutos tulisi voimaan 1. heinäkuuta.

Kyseessä on tärkeä uudistus, jolla pystymme vastaamaan kansalaisten kasvaneeseen kysyntään vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan. Pykälien lisäksi tarvitaan toki myös euroja. Hallitus päättikin suunnata yli kolmen miljoonan euron lisärahoituksen vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarpeisiin. Tästä summasta MPK saa valtaosan ja näin se pystyy jopa kaksinkertaistamaan koulutustarjontansa.

Tavoitteemme on, että yhä useampi maanpuolustustahtoinen suomalainen pääsisi osallistumaan isänmaan puolustuksen eteen tehtävään työhön. Voinkin lämpimästi suositella tutustumista vapaaehtoisen maanpuolustuksen mahdollisuuksiin. Se on työtä, jolla on tarkoitus.

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk)