Anni Sinnemäki Malminkartanon suunnitelmat palautettiin metsäluonnon vuoksi

Helsingillä on lähivuosina käsissään kaksi haastetta, joiden ratkaisemisessa riittää tekemistä: meidän on käännettävä asuinalueiden eriytymistä ja samalla minimoitava rakentamisen vaikutukset luontoon kaupungin kasvaessa. Näiden haasteiden risteyksessä olimme tällä viikolla Malminkartanossa.

Malminkartanon tulevaisuuteen katsovilla suunnitelmilla on tärkeä tavoite: olemme sitoutuneet tekemään kaupunkiuudistusta alueen segregaatiokehityksen kääntämiseksi. Tämä vaatii riittävästi uusia asuntoja ja asukkaita, jotta palvelut alueella pärjäävät.

Myllypuron uudistaminen on ehkä tunnetuin esimerkkimme siitä, miten kaupunginosan suuntaa on saatu käännettyä ja kokonaan uusia ihmisiä kokemaan siihen vetoa. Tämä on olennaista, jotta alueemme eivät eriydy toisistaan liiaksi. Me emme halua kaupunkia, jossa ihmiset eri taustoista tai lähtökohdista jäävät eri alueille. Kaupunki, jonka jokainen kaupunginosa on hyvä ja kiinnostava on parempi ja tasa-arvoisempi meille kaikille. Se on myös kaupunki, jonka koulut tai muut palvelut eivät eriydy.

Näiden suunnitelmien ongelma on, että Malminkartanosta on löydetty eniten mahdollisuuksia rakentamiseen sen keskellä sijaitsevasta Kartanonmetsästä. Metsä on alueen asukkaille tärkeä virkistysmetsä ja Helsingin mittakaavassa kunnioitettavan kokoinen yhtenäinen metsäalue. Vierailullamme siellä lauloivat ainakin kuusitiainen, laulurastas ja sirittäjä.

Tein kaupunkiympäristölautakunnassa ehdotuksen asian palauttamisesta uuteen valmisteluun. Halusin, että metsän säästämiseen olisi vahvempi selkänoja. Ehdotukseni hyväksyttiin yksimielisesti.

Mielestäni rakentamissuunnitelmat metsään ovat liian raskaat, eikä niitä sellaisenaan aiotakaan toteuttaa. Nyt oli kuitenkin hyvä linjata, että metsän säästämisen tulee olla seuraavien askeleiden tärkein tavoite. Myös luontoarvojen selvitysten tulee olla valmiit ennen kuin suunnitelmat etenevät. Vastaavasti toivoimme, että väljältä alueelta etsittäisiin vielä muita täydennysrakentamisen paikkoja, jotta voimme vastata molempiin haasteisiin: torjua eriytymistä ja säästää metsää.

Olen käynyt Malminkartanossa pari kertaa kevään aikana, mikä on entisestään lisännyt ymmärrystä sekä kaupunkiuudistuksen tarpeesta että metsän merkityksestä. Kiitos asukkaille Kartanonmetsän esittelystä ja aktiivisista keskusteluista.

Kirjoittaja on kaupunkiympäristön apulaispormestari (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut