Päätoimittajalta Helsingin ei pidä luopua jättiterasseista, vaan tehdä niitä lisää ja pysyvästi

Jättiterassia ei tule tänä kesänä Helsinkiin (HU 5.5.2022). Terassihankkeelle etsittiin operaattoria, mutta toimivaa vastuiden, kustannusten ja riskien jakautumisen mallia ei onnistuttu operaattoriehdokkaiden kanssa löytämään.

Jättiterassien konseptissa haasteeksi on muodostunut muun muassa torialueiden hankala infrastruktuuri. Vesien, viemäröintien, sähköjen, vessojen ja muun perusinfran puute aiheuttaa toiminnan järjestämiselle suuria kustannuksia. Myös pysyvyyttä ja pidemmän aikavälin suunnitelmia kaivataan investointien takeeksi.

Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer toivookin, että jättiterassille voitaisi osoittaa jatkossa sopiva paikka vaikkapa aina seuraavaksi viideksi vuodeksi kerrallaan. Hän alleviivaa suunnittelun tärkeyttä ja korostaa torien ja niiden kaupunkikuvan sekä infrastruktuurin suunnittelun tärkeyttä.

Terassikokeilut ovat keränneet kiitosta niin kaupunkilaisilta kuin kotimaanmatkaajiltakin, ja niiden merkitys mukana olleille ravintoloille ja koko keskustan elinvoimaisuudelle on ollut huomattava.

Senaatintorin ja Kasarmitorin terassit olivat korona-ajan poikkeustekoja ja siksi kaupungilla oli niissä niin vahva vetorooli. Nyt tarkoitus oli siirtää jättiterassin konsepti enemmän yrittäjävetoiseksi, mutta siinä ei valitettavasti onnistuttu.

Hyvästä ei kannata kuitenkaan luopua, vaan kaupungin tulee ehdottomasti osoittaa jättiterasseille pidempiaikainen sijainti, Bauerin toiveen mukaisesti. Ja nimenomaan terasseille monikossa: Senaatintorille voidaan tehdä koko Suomen ja pääkaupungin jättiterassi, Kasarmitori voi olla helsinkiläisten oma paikallinen jättiterassi ja niin edelleen. Tilaa ja kysyntää kyllä löytyy.

Yhden jättiterassin sijaan Helsingin eri toreille nousi onneksi nytkin useita pienempiä yrittäjävetoisia yhteisterasseja. Esimerkiksi Töölön torille ja Havis Amandan aukiolle tuli terassitoimintaa lähialueiden ravintoloitsijoiden toimesta. Myös Hietalahden torista tuli kesäinen ravintolakeidas, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa kuin alun perin oli ajateltu.

Kesäkatujen suhteen tarvitaan myös pysyvyyttä, jotta niiden todellinen toimivuus sekä veto- ja elinvoimaisuus voidaan todentaa. Valitettavasti ensipäivien havainnot eivät ole lupaavia. Töitä Helsingin keskustan elinvoiman eteen on vielä paljon tehtävänä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut