Matias Pajula Lähettipalveluilla elinvoimaa kivijalkakauppoihin

Helsingin keskustan elinvoimaisena pitäminen on yksi kaupunkipolitiikan keskeisistä haasteista. Kaupan ala on suuressa murroksessa ja kysyntä erilaisille palveluille sekä tuotteille muuttuu jatkuvasti. Muutoksesta huolimatta kivijalkakauppojen merkitys Helsingin keskustan elinvoimaisuudelle on edelleen merkittävä.

Keinoja kivijalkakaupan elinvoiman parantamiseen on haettava laajasti. Yhtään sellaista ratkaisua ei ole, joka yksinään ratkaisisi koko haasteen. Viime aikoina yleistyneet lähettipalvelut, kuten Wolt ja Foodora, voisivat olla vielä nykyistäkin keskeisemmässä roolissa haasteen ratkaisussa.

Lähettipalveluiden avulla perinteinen kivijalkakauppa voi haastaa verkkokaupan tuotteiden ostamisen helppoudessa ja nopeudessa. Lähettipalveluiden kuljettamat tuotteet tulevat lähiseudun kivijalkakaupoista verkkokauppojen suurten varastohallien sijaan. Samalla ne luovat merkittävästi lisää kysyntää kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden tuotteille erityisesti nyt, kun kotoa käsin tehtävä etätyö on lisääntynyt.

Harva uusi palvelu tai innovaatio on syntynyt ilman haasteita. Lähettipalveluiden kohdalla nämä haasteet liittyvät erityisesti pysäköintiin. Kaupunkilaiset ovat olleet täysin oikeutetusti ärsyyntyneitä siitä, että lähetit eivät kaikissa tilanteissa pysäköi sääntöjen mukaisesti.

Näihin haasteisiin on löydettävä ratkaisut. Helsingin tulisi lisätä läheteille tarjolla olevien lyhyiden pysäköintipaikkojen saatavuutta merkittävästi sekä luoda selkeät ohjeet ja säännöt lähettien pysäköinnille. Samalla lähettien pysäköinninvalvontaa olisi syytä tiukentaa.

Parhaimmillaan lähettipalvelut voivat muodostaa merkittävän tulonlähteen ydinkeskustan kivijalkakaupoille ja olla osaltaan turvaamassa keskustan elinvoimaisuutta. Ratkaisemalla haasteet tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa voimme rakentaa Helsingistä edelläkävijäkaupungin, jossa lähettipalvelut osaltaan auttavat pitämään ydinkeskustaa elinvoimaisena.

Kirjoittaja on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut