Toimittajalta Jätin pyörän keskustaan viikoksi, näin kävi

Hylkäsin kesäkuun alussa kaverini Helsingin keskustaan: lukitsin hänet Kiasman eteen ja ajattelin noutaa seuraavana päivänä.

Vaan enpä noutanut, enkä sitäkään seuraavana. Sairastuin ja lopulta kumppanini virui ydinkeskustassa viikon.

Olin hankkinut Tunturi-polkupyöräni viisi vuotta aikaisemmin kirpputorilta. Kaikki nämä vuodet se oli palvellut minua. Välillä kolisten ja penkinpäällys tuulessa lepattaen, mutta silti. Nyt pelkäsin pahinta.

Pyörävarkaudet saattavat tuntua pieneltä asialta, mutta eivät ne oikeastaan ole. Kyse on merkittävästä määrästä rahaa.

En uskaltaisi jättää kallista pyörää kaupungissa mihinkään.

Poliisille tuli vuoden 2021 aikana tieto 21 630 varastetusta polkupyörästä. Vakuutusyhtiöt korvasivat samana vuonna noin 18 000 varastettua pyörää. Korvauksia maksettiin 11,3 miljoonaa euroa. Varastetuista pyöristä arviolta seitsemän prosenttia oli sähköpyöriä.

Helsingissä satsataan polkupyöräilyyn. Pyöräväyliä kehitetään suurilla summilla vuosittain, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Viime syksynä tehdyn tutkimuksen mukaan pyöräilyn määrä ei ole kasvanut vuodesta 2017.

Pyörävarkaudet eivät ole tässä kaikista merkittävin tekijä, mutta ei myöskään vähäteltävä asia.

Olen vuosien ajan haaveillut paremman pyörän ostamisesta. Tämä on kuitenkin kariutunut aina samaan realiteettiin: en uskaltaisi jättää kallista pyörää kaupungissa mihinkään.

Yllätys oli siksi suuri, kun pääsin vihdoin keskustaan. Pyöräni oli täysin vahingoittumaton! Penkkikin oli entisellä paikallaan.

Tilanteessa oli mukana yksi erityisen tärkeä tekijä: sain pyörän lukittua rungosta kiinni telineeseen. Tästä kuuluu kiitos kaupungille, sillä runkolukittavien telineiden määrää on kasvatettu.

Polkiessani takaisin kotiin koin luottamukseni kehittyvän. Pyörän varastamista ei tarvitsisi ehkä enää pelätä. Suorastaan tunsin, miten Helsingin sosiaalinen pääoma kasvoi.

Ajatuksissani ajoin kuitenkin melkein kolarin, sillä keskelle pyörätietä oli jätetty sähköpotkulauta. Pian väistin toista ja sitten kolmatta. Pujottelu osoittautui tehokkaaksi tavaksi hälventää kokemusta jaetusta luottamuksesta.

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut