Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Helsinki on kokoomuksen dilemma: vahva kannatusalue ja pahin kompastuskivi

Kokoomuksen Helsingin piirijärjestöllä tai sen jäsenistöllä on puolueen kannalta paha taipumus sössiä asioita – varsinkin sössimisen ajoitus on kokoomuksen kannalta karmeaa, kilpailijat toki kiittävät.

Ennen edellisiä kuntavaaleja kokoomus kompasteli Helsingissä pormestariehdokkaansa kanssa, ja mahalaskun ehdokkaana tehnyt Kirsi Piha yritti lopulta vetää mattoa jopa koko puolueen alta. Lopulta Piha nolasi kuitenkin vain itsensä ja kokoomus piti pääkaupungissa suurimman puolueen paikkansa ja sai valtakunnallisesti vaalivoiton, jota toki myös puoluejohto pyrki parhaansa mukaan vesittämään sekoilemalla siitä, miten he eduskunnassa ryhmänä äänestävät elpymispaketin kohtalosta.

Helsingin Uutiset kertoi jo viime viikon keskiviikkona (HU 15.6.), että kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja Wille Rydman on joutunut ahdisteluväitteiden keskelle. Rydman oli saanut kuulla, että suomalainen media on julkaisemassa hänestä jutun, jossa häntä syytetään naisten ahdistelusta.

Sunnuntaina Helsingin Sanomat julkaisi kyseisen jutun: Rydmanin taivas putosi ja kokoomusjohto joutui taas pohtimaan, että mitä Helsingin herran edesottamusten suhteen lausuu ja linjaa.

Jutussa yhdeksän naista kertoo kansanedustaja Rydmanin käyttäytyneen heitä kohtaan ahdistavasti. Tapauksissa on yhteisiä piirteitä: useampi nainen on ollut tapahtuma-aikaan alaikäinen, ja osa heistä kertoo Rydmanin tarjonneen heille alkoholia sekä käyttäytyneen heitä kohtaan uhkaavasti. Kaksi naisista kertoi alkaneensa tavata Rydmania ollessaan vasta yläasteella. Kaikki yhdeksän naista ovat iältään noin 8–10 vuotta kansanedustajaa nuorempia.

HS, kuten Rydman itsekin korostivat, ettei Rydmania epäillä rikoksesta. Keskusrikospoliisi otti Helsingin Sanomien mukaan naisiin yhteyttä alkukesästä 2020.

Tilanne on kokoomusjohdolle vaikea, mutta silti sen olisi taas voinut hoitaa paremmin. Muutama heistä meni peräänkuuluttamaan viranomaistutkintaa ja haluaan auttaa poliisia asian selvittämisessä. Heiltä oli mennyt paniikissa ohi, että poliisi oli jo selvittänyt asiaa. Muotoilemalla sanansa toisin, olisi puolue päässyt paljon helpommalla.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi tienneensä Rydmaniin liittyvistä epäilyistä jo aiemmin ja asiaa selvitetyn puoluesihteerin ja Helsingin piirin toiminnanjohtajan toimesta. On helppo todeta, että olisi kannattanut selvittää ja valmistautua kommentoimaan paremmin, koska monen ihmisen samantapainen kertoma ei voi olla sattumaa, kuten kokoomuksen sisäpiirissäkin ajatellaan. Mutta yhtä totta on sekin sisäpiirin tulkinta, että mitä sitten olisi voitu tehdä, kun poliisi ei epäile rikosta. No ainakin valmistautua kommentointiin paremmin ja mahdollisesti tulla suoraselkäisesti itse jo aiemmin ulos asian kanssa.

Nyt valittu toimintamalli antoi taas "sattumalta" twitterissä aktivoituneelle Pihalle ja kokoomuksen kilpailijoille syyn sekä mahdollisuuden syödä kannatusta ja siirtää keskustelu muun muassa pois Natosta ja Suomen turvallisuudesta.

Paljon paremmin kokoomuksen viestintä ei jatkunut maanantainakaan, kun muun muassa Elina Valtonen ja Kristiina Kokko kertoivat eri ajankohtina toisistaan poikkeavia viestejä.

Salaisuus ei ole myöskään se, että juuri Rydmanilla ja Pihalla olivat napit vastakkain viime vuoden kuntavaalien alla. Eikä se, että Rydman on jo vuosia ollut yksi eduskunnan äänekkäimpiä Hesari-kriitikkoja yhdessä monien perussuomalaisten kanssa.

Nyt Piha ja Rydman ovatkin tahtomattaan samassa joukossa: molemmat helsinkiläiset sössivät omalta osaltaan puolueen nousussa ollutta asemaa.