Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Toimittajalta Saako omia eväitä syödä? – Helsingin luontoparatiisin ravintolatarjonta yllätti

Suomenlinnan vieressä oleva Vallisaari on ollut tänä kesänä yksi Helsingin hiljaisia paratiiseja. Viime kesänä saari kuhisi ihmisiä Biennaali-taidetapahtuman johdosta.

Tänä vuonna kesäkuussa vesibussin kyydissä oli vain muutama ihminen. Satamassa ollut Metsähallituksen työntekijä sanoi, että tilanne on kurja saaren ravintolayrittäjille, joille ei ole nyt tarpeeksi asiakkaita.

En itsekään tiennyt, että saaressa olisi auki niin monta kahvilaa ja ravintolaa. Luulin, että ne olivat viime kesänä vain Helsinki Biennaalia varten.

Vallisaari tuntui täysin kaupalliselta alueelta.

Markkinointia olisi voinut parantaa. Vielä heinäkuussa Vallisaaren yrittäjävetoisilla verkkosivuilla luki että kahvila ”aukeaa juhannuksen tienoilla?” ja terassi kesäkuussa. Näistä sanamuodoista on vaikea päätellä, mitkä paikoista todella ovat auki.

Nuorilla työntekijöillä oli eri ääni kellossa. He palvelivat harvoja asiakkaita täydestä sydämestään ja julkaisivat samalla sosiaaliseen mediaan riemukkaita mainosvideoita. Kun tilaukset hiljenivät hetkeksi, osasivat he ottaa auringossa rennosti. Tämä ei asiakkaita haitannut. Päinvastoin. Rento tunnelma tarttui.

Vallisaaren kävelyreiteillä ravintolamainoksia on kyllä riittävästi. Jopa niin paljon, että saari tuntuu täysin kaupalliselta alueelta. Vallisaaressa ei ole pakko käyttää ravintolapalveluita. Omiakin eväitä saa syödä, mutta missä? Tieto piknik-niitystä on laitettu verkkosivuilla hyvään piiloon.

Sivujen ylläpitäjä kertoo, että saaressa on paljon retkipöytäpenkkejä, joissa omien eväiden syönti on mahdollista. Myös Kustaanmiekan konttiravintolan pöytien ääressä saa poikkeuksellisesti syödä omia eväitä. Omien alkoholijuomien nauttiminen ei ole siellä kuitenkaan anniskelulaista johtuen mahdollista.

Kesäkuun jälkeen Vallisaaren asiakasmäärät ovat lähteneet selvään kasvuun. Rauhallisesta luontoparatiisista voi kuitenkin edelleen puhua. Metsähallituksen mukaan ihmisiä ei ole vielä ruuhkaksi.

Yksi saaren ravintolayrittäjistä kertoo, että kaksi edellistä viikkoa ovat olleet selkeästi vilkkaampia ja kauppa on käynyt normaalisti.

Vaikka Vallisaaressa olisi käynyt Biennaalin aikaan, kannattaa sinne suunnata myös tänä kesänä. Vanhat sotilasrakennelmat näyttävät ja tuntuvat täysin erilaisilta, kun ne eivät ole osana taidenäyttelyä. Helsinki Biennaali palaa Vallisaareen vuonna 2023.

Aapo Siippainen, uutispäällikkö