Lukijalta | Koulujen kasvisruoka on muutettava vegaaniseksi

Tällä hetkellä Helsingin kouluissa oppilaalta vaaditaan sitova ilmoitus vegaaniruoan saamiseksi. Tästä johtuen muut kuin vegaanit eivät voi kokeilla täysin kasviperäistä vaihtoehtoa muuten kuin niinä päivinä, joina kasvisruoka on vegaanista.

Helsinki panostaa kaupunkilaisten omiin mahdollisuuksiin tehdä ympäristöystävällisiä valintoja arjessaan, ja vegaaniruoan saatavuuden parantaminen olisi yksi keino edistää tätä tavoitetta.

Kaikille tarjolla oleva kasvisruoka kouluissa tulisi muuttaa kokonaan vegaaniseksi, jotta ilmastotietoisille nuorille annettaisiin mahdollisuus kokeilla täysin kasviperäistä ruokavaliota.

Kouluruokailu on myös oppimistilanne, ja koulussa saatu käsitys ruokailun vaihtoehdoista vaikuttaa käsitykseen ruoasta yleensä. Tarjolla olisi edelleen tavanomaisen ruokalistan tuttuja ruokia, mutta vaihtoehtona olisi aina myös vegaaninen ateria.

Useat nuoret haluavat vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan, ja ruokavalinnat ovat yksi osallisuuden keino. Kestävämmän toiminnan ei tarvitse olla joko tai -kysymys, vaan erilaisia, myös ruokaan liittyviä valintoja tehdään päivittäin.

Koulussa laajentunut kuva erilaisista ruokavaihtoehdoista voi kannustaa tekemään valintoja ympäristön puolesta myös jatkossa.

Erilaisten ruokien kokeilu on kasvussa, joten meidän olisi hyvä tehdä siitä mahdollisimman helppoa, kun samalla tulisimme edesauttaneeksi muutosta kestävyyttä kohti.

Aurora Nieminen, Vihti

Fanni Niskala, Helsinki

Emmi Varkki, Helsinki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut