Pasi Mäenpää Lisää harmaata Helsinkiin!

”Harmaa talous, musta tulevaisuus”, kampanjoi sisäministeriö. Kaupungissa harmaa on hyvä väri. Se on alue, jossa jokainen vastuualue ei ole viivoittimella vedetty.

Harmaassa kaupungissa ei ole selvää, milloin hommissa on kaupunki, milloin yritys tai järjestö, tai milloin paikallinen hyvän idean saanut porukka. Pääasia että asiat tapahtuvat, palvelu pelaa ja kaupunki toimii.

Mutta Pohjolan valkea kaupunki tekee kaiken itse.

Osallistuva budjetointikin on sitä, että kaupunkilaiset ideoivat mutta kaupunki budjetoi ja toteuttaa. Kun ihmiset haluavat uimapaikan, tarvitaan tonni betonia, pelastustie ja 200 000 euroa.

Harmaassa kaupungissa kaupunki hommaisi puutavaraa ja raivaussahan, kutsuisi porukat talkoisiin ja tarjoaisi murkinat.

Kaupunkiaktivistit ovat pitkään valittaneet, että kaupunki omii kaiken. Pelkäävät jopa esittää ideoitaan, ettei kaupunki varasta niitä.

Korona opetti kaupungille, että yksin se ei aina pärjää. Helsinki-apu oli kaupungin ja kirkon koordinoima hanke, mutta käsinä ja kukkaroina oli monta järjestöä, yritystä ja auttamishaluista kaupunkilaista. Vauhtia se otti Lauttasaaren Facebook-ryhmästä. Ei suinkaan pormestarin kansliasta, vaikka mediassa siltä näytti.

Kiitettiinkö edes niitä kahta naista, jotka pyörittivät omin voimin ruoka-apua asunnottomille?

Rajoitukset tulivat kaupunkia ylempää. Mutta olisivat lähiöasemat voineet keksiä sen, minkä Diakonissalaitoksen Kannelmäen D-asema: avataan ikkuna ja ollaan kioski!

Osallistuva budjetointi muuten on kotoisin brasilialaisesta radikaalin demokratian liikkeestä. Johonkin matkan varrelle radikaalius jäi.

Parasta harmaata kaupunki voisi omaksua vaikka Kreikasta, jos hyvinvointivaltiollinen ylpeys sen sallii. Kirjastoista voisi tehdä jakamistalouden keskuksia. Siellä tavara kiertäisi tarvitseville, ja paikallisvaluutta pitäisi lamassa, kriisissä ja muissa kurjuuksissa kärsivät pinnalla.

Olisiko ripaus anarkiaa ja kaaostakaan kovin pahaksi? Sitä paitsi kaaoksessa on järjestystä. Sulje silmät ja ajattele intialaista kaupunkia, vaikka Mumbaita. Siinä sekamelskassa dabbawala-lähetit kuskaavat joka päivä satojatuhansia työpaikkalounaita perille minuutilleen.

Kirjoittaja yliopistotutkija Helsingin yliopistossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut