Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Toimittajalta Maailman paras kauppahalli

Uusitun kauppahallin avajaisten jatkuva siirtyminen ja Reinin Lihan suunnitelmat hallimyymälän lopettamisesta ovat olleet heinäkuun puheenaiheita Hakaniemen torikahveilla.

Hakaniemen väistötiloissa toimii mielestäni maailman paras kauppahalli. Se on nimittäin ainoa kauppahalli, josta ostan säännöllisesti kotiin ruokaa. Muissa Suomen ja maailman kauppahalleissa käyn ottamassa valokuvia, nauttimassa tunnelmasta ja syömässä ravintoloissa.

Valoisat ja avarat väistötilat ovat tehneet hallille hyvää, ja tuoneet kauppiaille uutta, etenkin nuorempaa asiakaskuntaa.Toivoa sopii, että ensi vuonna avattava uudistettu halli on yhtä miellyttävä ja helposti lähestyttävä paikka.

Sama suuntaus näkyy nyt myös isoissa ruokakaupoissa.

Kesko osti Reinin Lihan vuonna 2018. Lihatalon toimitusjohtaja Arto Pajukko kertoi Helsingin Uutisille, että päivittäisostosten hankintapaikasta kauppahallit ovat muuttuneet ihmisten kohtaamispaikoiksi, ravintolakeskittymiksi ja matkailijoiden vierailukohteiksi. Hän ei osoittanut tätä suorana kritiikkinä, vaikka moni asiakas moittiikin kauppahalleja juuri liiallisten ravintoloiden määrästä.

Sama suuntaus näkyy nyt myös isojen ruokakauppojen sisällä. Hedelmähyllyjen ja palvelutiskien väliin on alkanut tulla kokonaisia ravintolamaailmoja. Moni niistä yllättää viihtyisyydellä ja kekseliäisyydellä. Parhaimmillaan ne jättävät kauppakeskuksen muut ravintolat kakkoseksi.

Aina kauppahallitunnelman ja ostoskeskuksen yhdistäminen ei toimi. Tämä muistetaan hyvin Pasilan Triplassa, jonka alimpaan kerrokseen avattiin vuonna 2019 Market Zoo -minikauppahalli. Juusto- ja vihanneskauppiaat hävisivät nopeasti. Pikkuruista kalatiskiä lukuun ottamatta tilassa on enää pelkästään ravintoloita.

Kauppakeskusten käytävien marjanmyyjillä näyttää menevän kuitenkin hienosti. He ovat onnistuneet luomaan sen tärkeän mielikuvan, että tuotteet ovat tuoreempia ja parempia kuin viereisessä ruokakaupassa. Halvemmaltakin tuntuu, kun hinta ilmoitetaan kilon sijaan litroissa.

Kauppahalleja kiitellään usein hyvästä palvelusta. Palvelu saattaa tosin olla melko totista, kun tiskin takana oleva ammattilainen keskittyy tarjoamaan parasta laatua ja tarkinta osaamistaan.

Aapo Siippainen, uutispäällikkö