Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pankkien ilta-aikojen kaikkoaminen osoittaa, että etätöissä aikaa menee aiempaa enemmän omiin asioihin

Korona muutti arkea merkittävästi, myös pankkiasioissa. Asuntokaupatkin hoituivat etänä sähköisellä allekirjoituksella. "Asuntokaupoista 40 prosenttia tehdään sähköisesti. Asunnon ostajan ja myyjän ei välttämättä tarvitse enää edes nähdä", totesi OP Uusimaan pankinjohtaja Eevi Määttä. (HU 4.7.2022)

Kaikkien pankkiasioiden hoitaminen täysin etänä ei ole vielä mahdollista. Yksi asia on alaikäisen pankkiasiat ja toinen kuolinpesän asiat.

Vielä ennen koronaa toivotuimpia pankkiaikoja OP Uusimaassa olivat työpäivien jälkeiset ajat. Tapaamisista 26 prosenttia tapahtui etänä ja 3/4 konttorissa. Viime ja tämän alkuvuoden aikana luvut ovat kääntyneet päälaelleen. Nyt 2/3 tapaamisista tapahtuu etäkanavissa ja 1/3 konttorissa.

Konttorissa tapahtuvista lähitapaamisista erityisesti ilta-aikoja eli myöhäisimmillään kello 17:ään sovittuja aikoja on varattu merkittävästi aikaisempaa vähemmän. Ilta-ajat ovat vähentyneet jopa 40 prosenttia. Korona-aika ohjasi myös asiakkaat käyttäytymään eri tavalla.

Iso osa Nordean asiakkaista on asumisen ja säästämisen asioissa suosinut verkkotapaamisia jo ennen koronaa. "Koronan myötä toki määrät kasvoivat entisestään", kertoi asiakasviestinnästä vastaava johtaja Jonna Pesonen.

Danske Bankista kerrotaan, että lainojen osalta ajanvaraukset vaihtelivat ennen koronaa enemmän virka-ajan sisällä, mutta ovat sittemmin tasaantuneet koko virka-ajalle. "Tähän on vaikuttanut etätapaamisten mahdollisuudet ottaa tapaaminen paremmin asiakkaan työpäivän sisällä, esimerkiksi lounastauolla."

Koronan alkaessa Määttä sanoo alkuun yllättyneensä etätapaamisten suosion yhtäkkisestä noususta, mutta jälkikäteen siinä ei ollut mitään yllättävää. "Muutos on ollut looginen. Henkilökohtaisia pankkiasioita on yhä helpompi hoitaa työnteon lomassa. Ihmiset arvostavat vapaa-aikaa yhä enemmän."

Muutos on tosiaan täysin looginen, koska etätyö mahdollistaa huomattavasti helpommin omien asioiden hoitamisen työpäivän aikana ja rehellisesti sanottuna myös työajalla. Fakta on, että pankkiasioiden lisäksi monet muutkin asiat osataan ja halutaan nyt hoitaa etänä oman työpäivän aikana.

Fakta on myös se, että kaikkia näitä asioita ei mitenkään voida hoitaa lounas- ja kahvitauoilla tai sillä ajalla, jonka etätyöläinen aamu- ja iltapäivän työmatkoistaan säästää – etäaikoja kun ei näissä ruuhkahetkissä ole kaikille edes tarjota.

On totta, että etätyössä on paljon hyviä puolia. Vähintään rehellistä olisi kuitenkin myöntää myös se, että usein etätyössä myös työnantajan aikaa käytetään aiempaa enemmän muuhun kuin omaan palkkatyöhön. Yhtälailla tulee myöntää se, että moni etätyöläinen ei oma-aloitteisesti muista tauottaa työpäiväänsä, mikä sekin on tärkeää.