Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valtion tuettava joukkoliikennettä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi

Kesän aikana on käyty aktiivista keskustelua joukkoliikenteen koronakriisin aikana saamista valtiontuista. Haluamme jatkaa keskustelua asettamalla asian isompaan kehykseen.

Kaupunkiseutujen joukkoliikenteellä on tehokkaan ilmastopolitiikan kannalta keskeinen rooli. Tähän asti kaupungit ovat pystyneet rahoittamaan joukkoliikenteen omatoimisesti, mutta koronapandemia on muuttanut tilannetta. Matkustajamäärien väheneminen on leikannut lipputuloja dramaattisesti. Kaupunkien subventio ei enää tulevaisuudessa riitä, mikäli joukkoliikenne halutaan pitää ilmastotavoitteiden kannalta riittävällä tasolla.

Joukkoliikennettä on tuettu koronakriisin aikana noin 300 miljoonalla eurolla, josta Helsingin Seudun Liikenne -kuntayhtymälle (HSL) on osoitettu noin 170 miljoonaa euroa. Kriisin aikana (3/2020 – 5/2022) HSL:n alueella on tehty yhteensä 540 miljoonaa joukkoliikennematkaa, joten valtion tuki on ollut noin 31 senttiä per matka.

Tätä voidaan verrata Suomen sisäisen lentoliikenteen saamiin tukiin. Toisin kuin kaupunkien joukkoliikennettä, lentoliikennettä valtio on tukenut myös ennen koronaa. Koronakriisin aikana valtio on hankkinut ostolentoja viidelle lentokentälle. Näissä ostolennoissa yhden yhdensuuntaisen lentomatkan tuki on vuonna 2021 noussut lähes tuhanteen euroon. Yhtä lentomatkaa on siis tuettu samalla summalla kuin yhteensä yli 3000 joukkoliikennematkaa. Jokainen voi arvioida, kumman liikennemuodon tukeminen on ilmastotavoitteiden kannalta perustellumpaa ja kummassa tukieurot ovat tehokkaammassa käytössä.

Tasavallan hallituksen on syytä harkita pysyvän tukimuodon luomista kaupunkiseutujen julkiselle liikenteelle, mikäli se aikoo ottaa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen ja energian säästämisen tosissaan. Jo suhteellisen pieni vuosittainen panos auttaisi merkittävästi ylläpitämään ja kehittämään joukkoliikennettä siellä, missä joukkoliikenteen käyttöpotentiaali ja sen mahdollistamat päästövähennykset ovat suurimpia.

Matias Pajula, HSL:n hallituksen puheenjohtaja (kok.)

Pekka Sauri, HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja (vihr.)