Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eeva Kärkkäinen Itämeren suojelu vaatii toimia myös Helsingiltä

Käyn säännöllisesti kävelemässä ja uimassa Itämeren rannoilla. Kun samoja maisemia ihailee eri vuodenaikoina, kiinnittää myös huomiota meriveden laadun vaihteluihin. Etenkin keväällä vesi on usein ihanan kirkasta, mutta valitettavasti kesän helteet ovat tänäkin vuonna tuoneet sinilevälautat rannoillemme.

Itämeri on yksi maailman herkimmistä, mutta myös saastuneimmista meristä. Onneksi Itämeren suojeluun on herätty ja esimerkiksi siihen kohdistuva ravinnekuormitus on onnistuttu viime vuosikymmeninä puolittamaan. Meren kunto ei kuitenkaan kohene sormia napsauttamalla, vaan tarvitaan pitkäjänteistä työtä.

Vastuu Itämerestä on meistä jokaisella. Teemme Itämeren kuntoon vaikuttavia päätöksiä niin ruokakaupassa, mökillä kuin veneillessä. Vastuullisia valintoja ovat esimerkiksi kasvis- ja kalapainotteinen ruokavalio, vedenkulutuksen vähentäminen ja jätevesien asianmukainen käsittely.

Ennen kaikkea Itämeren suojelemiseksi tarvitaan kuitenkin poliittisia päätöksiä. Olennaista on esimerkiksi kannusteiden luominen vesistöjen kannalta kestävään viljelyyn. Ravinnepäästöjä voidaan vähentää muun muassa maaperän kuntoa parantamalla, peltojen kipsikäsittelyllä sekä paremmalla lannan käsittelyllä.

Myös Helsingin pitää tehdä osansa. Yksittäisenä kysymyksenä otsikoissa on ollut roskalumen kippaaminen mereen, jota Helsinki on edelleen jatkanut. Kysymys on kuitenkin paljon laajempi. Huolestuttava uutinen on, että 70-luvulta lähtien alkanut meriveden laadun paraneminen Helsingin alueella on pysähtynyt ja veden laatu on jopa lähtenyt paikoitellen heikkenemään. Syypäitä tähän ovat muun muassa paikallinen ravinnekuormitus, maankäytön muutokset valuma-alueella sekä rantojen rakentaminen ja ruoppaukset.

Meriveden laadun heikkeneminen kytkeytyy siis osittain yhteen Helsingin voimakkaan kasvun kanssa. Tuore esimerkki Itämerta vahingoittavasta kaavoituspäätöksestä on Koivusaaren massiivinen rakentaminen merentäyttöineen, jota Keskusta vastusti valtuustossa.

On hyvä, että Helsinki on lähtenyt aktiivisesti mukaan muun muassa Itämerihaasteeseen. Itämeren suojelun näkökulma tulisi kuitenkin jatkossa ottaa paremmin huomioon kaikessa Helsingin toiminnassa, myös uusien asuinalueiden kaavoituksesta päätettäessä.

Kirjoittaja on varavaltuutettu (kesk.) sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen.