Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Jokereiden nimi on loattu ja tulevaisuus pilattu

Olin viime viikolla syömässä Ravintola Lasipalatsissa. Käydessäni vessassa silmiini osui seinään liimattu Jokeri-tarra, jossa lukee: Kannattajien seura. Vaikka kyseinen slogan ja tarra viittaakin Jokereiden menneisyyteen jalkapalloseurana, ei slogania voi olla yhdistämättä myös jääkiekon puolelle.

Jokerit on ollut koko historiansa median ja fanien mielenkiinnon kohteena. Kun edustusjoukkue siirtyi vuonna 2014 venäläiseen KHL-sarjaan, on julkisuus pääsääntöisesti ollut negatiivista, eikä syyttä. Kohuja on riittänyt: milloin palkanmaksusta, milloin rökäletappioista, milloin epäselvistä ja hämäristä rahoitus- ja omistuskuvioista. Salamyhkäinen viestintälinja median ja fanien suuntaan on vain huonontanut tilannetta.

Venäjän hyökkäyssodan myötä tilanne eskaloitui. Toivo kuitenkin vielä kyti – voisiko Jokerit palata kotimaiseen Liigaan ja karistaa kaikki kytkökset KHL:ään, venäläiseen rahaan ja rahoittajiin sekä pahasti ryvettyneeseen Jari Kurriin ja KHL-seikkailuun aina ja ikuisesti kytkeytyvään Harkimon perheeseen.

Pitkään näytti siltä, että kyllä voi. Teemu Selänteen kasvoilla ja nimellä brändätty ja huolella valmisteltu Naurava Narri Oy:n hanke Jokereiden pelastamiseksi ja uuden alun luomiseksi näytti uskottavalle ja lupaavalle.

Toissa viikolla kaikki meni kuitenkin pieleen. Naurava Narri siirrettiin syrjään ja Jokerit ry, joka omistaa tuotemerkin nimeltä Jokerit, päättikin toimia niin, että Jokerit Hockey Club Oy, joka on Kurrin omistama firma, päättikin myydä muun muassa tuotemerkin oikeudet Joel Harkimolle, joka kertoi saaneensa sijoittajan taakseen paljastamatta tämän nimeä. Pidemmän taustoituksen käänteistä voi lukea muun muassa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien jutuista.

Kohu Jokereiden ympärillä on jatkunut nyt kaksi viikkoa, eikä selvyyttä ole saatu. Harkimon Jokereiden taustalle tuoma yhtiö, rahoittaja ja suunnitelmat ovat hyhmäisiä. Viestintälinja on olematon ja huono. Loppukin uskottavuus Jokerit-nimen ja brändin ympäriltä on tapettu.

Kun pohtii Jokerit ry:n äkkikäännöstä ja Harkimon salamyhkäistä tapaa toimia, ei voi välttyä ajatukselta, kohdistuuko tekemiseen yhtä merkittävää painetta itärajan takaa?

Selvää on, että Jokereiden nimi on viimeisen kahden viikon aikana ry:n, Kurrin ja Harkimon toimesta lopullisesti loattu ja tulevaisuus pilattu. Nykytiedon mukaisella omistuspohjalla ja toimintatavalla on mahdotonta nähdä, että Jokerit koskaan saisi liigalisenssiä, mikään uskottava ja eettisesti toimiva yritys lähtisi sitä sponsoroimaan tai, että fanit enää aidosti ottaisivat sitä omakseen.

Kaksi oljenkortta voisi vielä olla. Harkimon ja kumppaneiden vetäytyminen pikavauhtia sekä ry:n nopea ja vilpitön anteeksipyyntö Nauravan Narrin ja fanien suuntaan. Tai se, että Naurava Narri toteuttaa Selänteen heiton siitä, että he rakentavatkin hankkeen Töölön Vesan kautta, tosin silloinkin todennäköisesti ilman Jokerit-nimeä.