Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kuherrusvuosi on ohi: Jannea tulikin ikävä ja Juhanalta vaaditaan johtajuutta

Kesä 2020: Helsingin pormestariston hyisiä välejä ja pormestari Jan Vapaavuoreen (kok.) kohdistuvaa voimakasta kritiikkiä puidaan median välityksellä. Tätä jatkuu aina kesän 2021 vaaleihin saakka.

Syksy 2021: Helsingin uutta, vastavalittua pormestaria Juhana Vartiaista (kok.) kehutaan yli puoluerajojen. Erityisesti hänen johtamistyylinsä keräsi kehuja yli puoluerajojen. Esimerkiksi Vapaavuorta voimakkaasti kritisoinut Nasima Razmyar (sd.) jakoi vuolaita kehuja. Samaa viestiä kuului myös vihreiden ja vasemmistoliiton suunnalta.

Vartiainen otti kaikki apulaispormestarit mukaan uuden strategian julkistustilaisuuteen. Pieni ele oli taktisesti erinomainen.

Juhanalta vaaditaan johtajuutta.

Kesä 2022: Pormestari Vartiaista aletaan vaatia vastuuseen Helsingin palkkasotkusta, jonka valmistelu ja siihen liittyvät päätökset on tehty jo kauan ennen, kuin Vartiaisesta tuli edes pormestariehdokas.

Syksy 2022: Kritiikki kulisseissa ja osin julkisuudessakin Vartiaista kohtaan kiihtyy. Häneltä vaaditaan lujempaa johtajuutta palkkasotkun selvittämisessä, parempaa kokonaishallintaa ja määrätietoisuutta ison kaupungin kokonaisvaltaisessa johtamisessa ja toisaalta ei niin tiukkaa talouslinjaa budjettivalmistelussa, joka vasta on meneillään.

Kesän 2021 vaalien jäätyä taakse osa myönsi realiteetit. Demareiden toinen voimanainen Eveliina Heinäluoma totesi, että Vapaavuoren pitikin olla voimakas johtaja, koska pormestarimalliin siirtyminen oli valtavana työantajana toimivalle Helsingin kaupungille myös historiallisen suuri organisaatio- ja toimintatapauudistus.

Nyt "Jannen" ja hänen jämäkkyytensä perään jo huudellaan ja samoja piirteitä vaaditaan Juhanalta.

Vartiainen ei ole mediassa läheskään yhtä näkyvä kuin edeltäjänsä. Kulisseissa puhutaan myös siitä, kuinka suuri rooli apulaispormestari Daniel Sazonovilla (kok.) onkaan koko kaupungin pyörittämisessä.

On selvää, että nytkin osa Vartiaiseen kohdistuvasta kritiikistä on silkkaa politiikkaa, kuten oli Vapaavuorenkin kohdalla, mutta Vartiaisella olisi nyt paikka ja syytäkin ottaa selvemmin ohjat käsiinsä. Palkkasotku ei ollut hänen vikansa tai vastuullaan. Ratkomistapa ja lupauksetkin ovat olleet realistisia, mutta kaupungissa kaivataan nyt selvästi myös linjakkaita "jyrähdyksiä".