Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mika Ebeling Wille Rydman, lähimmäinen

Kesäkuussa Helsingin Sanomat julkaisi valtuuston silloisesta varapuheenjohtajasta Wille Rydmanista artikkelin, jonka seurauksena tämä menetti valtuuston varapuheenjohtajuuden lisäksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenyyden sekä jäsenyytensä niin kokoomuksen eduskunta- kuin valtuustoryhmässä. Rydmanin poliittinen tulevaisuus on vaakalaudalla, koska tie kokoomuksen ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa näyttää olevan kiinni.

Periaatteessa yksityisyyden suojaa pidetään tärkeänä, mutta toisinaan ns. asialehdistönkin toimittajat katsovat oikeudekseen häväistä jonkun ihmisen ikään kuin tuota suojaa kyseisellä ihmisellä ei olisikaan.

Tällaisessa tilanteessa häväistyksen kohteeksi joutunut on varsin puolustuskyvytön, vaikka onkin julkisen raiskauksen kohteena. Oikeudessa kestävien tosiasioiden sijasta toimittajan pystyttämä kansantuomioistuin saa arvioitavakseen toimittajan valitseman materiaalin, jonka tämä pienillä nyansseilla on jo värittänyt haluamaansa suuntaan. Erityisen väärämielinen toimittaja saattaa jättää kansantuomioistuimelle toimittamatta syytetyn koko puolustusargumentaation, koska se vain häiritsisi tuomion julistusta.

Valitettavasti tänä päivänä monille poliitikoille, toimittajille ja tavallisillekin ihmisille mielikuvat ovat totuutta tärkeämpiä. Niinpä toimittajan luoma epäedullinen mielikuva pelottaa mielikuvapoliitikkoja ja puoluejohdolle tulee kiire järkyttyä, tehdä pesäeroa ja ilmaista paheksuntaa syytettyä kohtaan. Näin toimittajan luoma negatiivinen mielikuva vahvistuu, kun puoluejohtokin kumartaa mielikuvalle.

Miten me voimme päästä tästä saastasta eroon? Sitoutumalla itse pitämään totuutta mielikuvaa tärkeämpänä myös silloin, kun mustamaalauksen kohteena on poliittinen vastustajamme. Ei Jumala turhaan ole käskenyt: ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.” (2Moos 20:16). Willekin on lähimmäisemme.

Toivon, että Wille saa oikeutta riittävän nopeasti, jotta kokoomuksen lopulliset päätökset voisivat perustua enemmän tosiasioille kuin mielikuville. Lisäksi meidän kaikkien on syytä ymmärtää, että kerran olemme sellaisen tuomioistuimen edessä, jossa kaikki tiedetään ja tosiasiat ratkaisevat.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.)