Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emma Kari Tuodaan luonto lastemme luo

Metsä on ihmeellinen asia. Metsien merkityksestä taloudelle, ilmastolle ja ihmisten mielen rauhoittumiselle puhutaan paljon. Vähemmän puhutaan siitä, kuinka suuri vaikutus metsällä on fyysiseen terveyteen. Nyt tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että, että pelkkä kosketus luontoon parantaa lastemme vastustuskykyä.

Metsä tekee lapsistamme terveempiä.

Tutkijat ovat jo jonkin aikaa olleet huolissaan lasten vastustuskyvyn laskusta, sillä immuunijärjestelmän häiriöt, kuten allergiat, astma, atopia ja diabetes ovat lisääntyneet. Huoli on kasvanut koronapandemia aikana hygieeniavaatimusten lisäännyttyä.

Luonnon monimuotoiselle mikrobistolle altistuminen parantaa lasten immuunijärjestelmää. Tämä ei ole mitään haihattelua, vaan kovaa tiedettä. Tuoreessa Luonnonvarakeskuksen, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tekemässä tutkimuksessa päiväkodin hiekkalaatikkoon lisättiin mikrobirikastettua hiekkalaatikkohiekkaa. Näiden lasten immuunijärjestelmä koheni jo kahdessa viikossa verrattuna lapsiin, jotka leikkivät tavallisessa hiekassa.

Samoja tuloksia ovat osoittaneet jo aiemmat tutkimukset, joissa päiväkotien pihoille on tuotu metsänpohjaista kasvustoa. Olisikin äärimmäisen tärkeää, että päiväkotien piha-alueilla olisi aina viheralueita, joissa lapset voivat olla kosketuksissa metsän aluskasvillisuuteen, multaan, pensaisiin ja putoaviin lehtiin. Näin saisimme lastemme mikrobiomiston takaisin sille uralle, jolla sen kuuluisi olla.

Luonnon positiivisten vaikutusten takia Helsingissä ollaan haluttu lisätä päiväkoti-ikäisten lasten mahdollisuuksia luontoretkiin. Tämänkin takia on tärkeää säilyttää mahdollisimman monimuotoista luontoa kaikkialla kaupungissa. Lähimetsä on monen helsinkiläisen henkireikä.

Aina ei ole mahdollisuutta viedä lapsia luontoretkille. Miksi emme siis toisi luontoa lastemme luokse suoraan yhä enemmän myös Helsingissä?

Luonto on meille hyväksi monella tavalla. Pienilläkin teoilla voidaan saada aikaan suuria muutoksia.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr.)