Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka Mäkelä Metropolialue kasvun ja osaamisen moottorina

Sata metropolialuetta ympäri maailmaa kilpailee osaamis- ja tietointensiivisistä yrityksistä ja työpaikoista. Osaamisen Suomen talouden suorituskyky ja tulevaisuus ratkaistaan metropolialueella. Tässä kilpailussa Suomen metropolialue ei kilpaile maakuntien kanssa, vaan muiden kansainvälisten metropolien kanssa.

Viiden viimeisen laskettavissa olevan vuoden aikana valtion tuloveron tuoton kasvusta 90 prosenttia on tullut Helsingistä ja Espoosta. Viime vuonna pelkästään espoolaiset veronmaksajat ovat maksaneet kunnallisveron verotulontasauksen ja valtion tuloveron kautta noin miljardi euroa muiden Suomen kuntien palveluiden järjestämiseen. Vertailun vuoksi voi todeta, että tamperelaisten panos yhteiseen pottiin on 30 miljoonaa euroa, eli siis 3 prosenttia espoolaisten osuudesta.

Soteuudistus heikentää metropolialueen kaupunkien rahoituspohjaa entisestään. Soteuudistuksen valmistelussa riitti kyllä kauniita ja runsaita puheita kaupunkien investoinneille, mutta tekoihin ei päästy. Itse asiassa toimittiin päin vastoin, ja MAL-sopimuksessa vain lisättiin kaupunkien maksuosuuksia entisestään.

Teknologinen kehitys edellyttää vahvaa TKI-otetta ja kapasiteettia pysyäksemme maailman kärjessä. Meidän pitää vahvistaa kansallista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä yliopistojen, tutkimuslaitosten, yritysten ja kaupunkien yhteistyötä. Silti esimerkiksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikoissa suurin vaje on metropolialueella. On myös väärin alueen nuorten kannalta, että vaje aloituspaikoissa vain lisääntyy.

Seuraavassa hallitusohjelmassa on turvattava suurten kaupunkien investointikyky. Ilman kaupungeissa syntyvää kasvua Suomen talous ei ole kestävällä pohjalla. Se edellyttää investointeja kasvuun ja osaamiseen metropolialueen kaupungeissa, jotta alue voi jatkossakin generoida työpaikkoja ja hyvinvointia koko Suomeen.

Kirjoittaja on Espoon kaupunginjohtaja.