Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Helsinki maksaa Helenin virheistä – kivihiilen käyttöä on pakko jatkaa, mutta kokoomus ei osaa sanoa sitä ääneen

Helen teki virheen ja hidasteli kivihiilen kanssa – asiakas maksaa laskun ja kilpailijat ihmettelevät (HU 21.9.2021).

Moni povasi HU:n jutusta käydyssä keskustelussa ”korotusautomaattia”, jonka myötä kaukolämpö kallistuu vuosien mittaan entisestään ja lämmityskustannukset haukkaavat yhä vain isomman osan kotitalouden tuloista. Energiayhtiö Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.) painotti Helsingin Uutisille, että näin ei ole. Hänen mukaansa kyse oli ohimenevästä ilmiöstä. Tämä siis alle vuosi sitten.

Nyt voidaan todeta, että Helenistä todellakin tuli korotusautomaatti ja helsinkiläiset ovat aidosti pulassa energialaskujensa kanssa. Venäjän hyökkäyssodan ja siitä seuranneen energiakriisin vuoksi tilanne on vain pahentunut nopealla aikataululla radikaalisti.

Hyökkäyssodan myötä tilanne on Helenin, Helsingin ja helsinkiläisten kannalta hyvin vaikeasti purettava. Helen on edelleen kiinni saastuttavassa ja päästöoikeuksien takia kalliissa kivihiilessä. Helenillä on kuitenkin voimassa päätös, jonka mukaan sen pitäisi sulkea Hanasaaren hiilivoimala ensi keväänä ja Salmisaari vuonna 2024. Energiakriisin takia kivihiiltä on kuitenkin nyt vaikea korvata, ellei asiakkaiden hintatason haluta Helsingissä räjähtävän täysin silmille. Käsille se on jo räjähtänyt.

Helenin tilanne on niin huono, että nyt sen ja yhtiössä valtaa käyttävien poliitikkojen pitää vain valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono ja pyrkiä pitämään hintataso niin "matalalla" kuin mahdollista. Totesin jo vuosi sitten, että Helenin johdon ja helsinkiläisten poliitikkojen kannattaisi katsoa peiliin. Nyt ei enää kannata, vaan on pakko.

Helsingin perussuomalaiset ja demarit ovat jo sanoneet, että hiilivoimalan sulkemista tulisi lykätä. Perussuomalaiset ja heitä peesaava demarileiri ovat nyt arkirehellisiä, näin täytyisi Helenin toimia.

Kokoomuksen mukaan ilmastotavoitteisiin voitaisiin päästä muullakin tavalla kuin hiilivoimalan sulkemisella. "Helen on tehnyt omista lähtökohdistaan ratkaisut voimaloiden sulkemisesta, jotka toki tukevat kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamista. Asia olisi varmasti ratkaistavissa muillakin tavoin, jos Helen näkisi siihen tarvetta, mutta tällaista tahdonilmaisua ei tietääkseni Helenin suunnalta ole esitetty", sanoi kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen HU:lle.

Kokoomuksen kommentti on ympäripyöreää ja vastuuta pakoilevaa lätinää. Pormestaripuolueen tulee osata kertoa, haluaako se, että hiilivoimalan käyttöä jatketaan ja hinta pysyy edes jokseenkin hallinnassa vai kaadetaanko poliitikkojen ja Helenin virheet täysimääräisesti helsinkiläisten kotitalouksien niskaan.

Vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä Salmisaaren voimalan käytön tulee päättyä suunnitellusti, eikä Ilmastotavoitteista tule tinkiä, vaan pikemminkin fossiilienergiariippuvuudesta on päästävä entistä nopeammin eroon. He siis ovat valmiita maksattamaan Helsingin takapajuisen ilmasto- ja energiapolitiikan virheet kaupunkilaisilla.