Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuula Haatainen Budjettiriihi tukee lapsiperheitä ja kasvua

Sanna Marinin hallituksen budjettia rakennettiin jälleen hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Olemme vahvistaneet työllisyyttä ja taloutta koronan jälkeisessä ajassa sekä saavuttaneet monta tavoitetta: työllisyysaste on mittaushistorian ennätyslukemissa, ikääntyneiden työllisyys on parantunut ja nuorisotyöttömyys on alimmalla tasolla sitten 90-luvun laman.

Venäjän Ukrainaan kohdistaman julman hyökkäyssodan vaikutukset tuntuvat eniten pienituloisten kukkarossa hintojen noustessa. Tulevan talven varalle hallitus tulee kansalaisten tueksi, jotta kenenkään tilanne ei muodostuisi kohtuuttomaksi. Samalla hallitus tukee kasvua ja velkasuhteen taittamista.

Ostovoiman tukemiseen liittyvät päätökset auttavat myös helsinkiläisten arjessa selviämistä. Alennamme varhaiskasvatusmaksuja pysyvästi 70 miljoonalla eurolla, joka tuo helpotusta pieni- ja keskituloisille lapsiperheille. Olen pitänyt esillä ulosotossa olevien tilanteen kohtuullistamista. Ulosoton suojaosaan tulee vuoden kestävä kokeilu, jonka tavoitteena on korottaa ulosoton suojaosaa takuueläkkeen tasolle. Toivon, että kokeilun tulokset kannustavat vakiinnuttamaan käytännön. Korotamme myös useita sosiaalietuuksia pienituloisten tueksi.

Hallituksessa olemme valmistelemassa keinoja lieventää sähkön hinnan nousua. Rakennamme määräaikaisen sähkövähennyksen tuloveroon. Niille, jotka eivät veroja maksa pienten tulojensa vuoksi, tulee sähkötuki. Sähköenergian arvonlisäverokantaa alennetaan 10 prosenttia joulu–huhtikuun ajaksi. Eläkeläisten tilaa helpotetaan korottamalla eläkkeensaajien asumistuen lämmitysnormia. Työeläkkeisiin tulee vuodenvaihteessa aiempaa suuremmat indeksikorotukset.

 Kriisit kirkastavat usein sen, mikä on tärkeää. On totta, että koronan aikana olemme velkaantuneet, mutta monia Euroopan maita vähemmän. Tuleviin kriiseihin ei varauduta leikkauslistoja tekemällä, vaan talouskasvua tukemalla. Siksi on tärkeää vahvistaa osaamista, koulutusta ja tutkimusta sekä vauhdittaa vihreää siirtymää. Suomen talouden veturina Helsingillä on tässä työssä merkittävä rooli.

Kirjoittaja on työministeri (sd.)