Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä pidettiin 24. elokuuta informaatio- ja keskustelutilaisuus Sarastia-palkkajärjestelmän ongelmista ja korjaustoimenpiteistä. Tilaisuus järjestettiin kaupunginvaltuuston kokouksen alkupuolella esityslistan ulkopuolisena asiana.
Tilaisuuden järjestämistä pyysi Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.). "Tilanne on poikkeuksellinen ja valtuutetuilla on oikeus ja velvollisuus tietää, missä olemme menossa virheiden korjauksen suhteen. Mikäli niin yksinkertaista asiaa kuin palkkojenmaksua ei saada kuntoon on ihan turha kuvitella, että ihmiset haluavat tulla kaupungille enää töihin", Diarra kirjoitti.
Tilaisuus kesti tunnin ja keskusteluun oli mahdollisuus yrittää osallistua paikalla olevilla valtuutetuilla ja varavaltuutetuilla – jos vain olisi ollut aikaa esittää kysymyksiä.
Osa olisi valmis edistämään Grosin eroa.
Jälkikäteen katsottuna tilaisuus näyttäytyi varsinkin Diarran julkisuustemppuna ja poliittisten irtopisteiden keräilynä. Moni muukin poliitikko on esittänyt kesän ja syksyn aikana kärkkäitä kommentteja ja vaatimuksia palkkasotkun ratkomiseksi, mutta tulokset ovat olleet laihoja.
Tunnin tilaisuudessa leijonanosan puheajasta olivat käyttäneet kaupungin virkamiehet, muun muassa henkilöstöjohtaja Nina Gros. Useampi Helsingin Uutisille avautunut valtuutettu koki, että tilaisuudessa kuultiin vain samaa virkakunnan mantraa ja selittelyä kuin ennekin, eikä konkreettisia ratkaisuehdotuksia tai aikataulua tilanteen korjaamiseksi.
Diarra taas saa täyslaidallisen siitä, että hän johti tilaisuutta ja puhetta siten, että kyseinen kaava mahdollistui. Asia on syytä kertoa myös lukijoille ja kaupungin henkilöstölle, joilla voi olla Diarran painokkaiden kirjoitusten jälkeen toisenlainen kuva hänen toimintansa jämäkkyydestä.
Helsingin Uutisten tietojen mukaan varsinkin Grosin, mutta myös kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan sekä digitalisaatiojohtaja Mikko Rusaman luottamus palkkasotkun ratkaisijana alkaa horjua valtuutettujen silmissä. Osa olisi valmis edistämään Grosin eroa tai erottamista, mutta sekin on hankalaa, sillä parempaakaan henkilöä palkkasotkun ratkaisun edistämiseksi ei kaupungilla juuri nyt ole. Surkea tilanne Suomen suurimmalla työnantajalla.
Näyttää kuitenkin siltä, että valtuutettujen pullistelu jää vain puheeksi. Valitettavasti.