Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Kaikkonen Tukea Ukrainalle tulee jatkaa

Olemme viime viikkojen aikana seuranneet Ukrainan sodan uutta vaihetta. Ukraina on saavuttanut vastahyökkäyksillään menestystä ja sillä on ollut sodankäynnissä aloite. Venäjän päätös aloittaa osittainen liikekannallepano kertoo siitä, että sillä on vaikeuksia saavuttaa tavoitteitaan nykyisillä joukoilla. Tärkeässä roolissa Ukrainan puolustustaistelun eri vaiheissa on ollut länsimaiden lähettämä aseapu.

Suomi on tukenut Ukrainaa tähän mennessä kahdeksalla puolustusmateriaalipaketilla. Viimeisimpien pakettien sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta ne ovat pitäneet sisällään järeää ja Ukrainan tarpeisiin vastaavaa tavaraa. Suomi osallistuu myös Ison-Britannian johtamaan koulutusoperaatioon, jossa parhaillaan koulutetaan tuhansia ukrainalaisia sodankäynnin eri tehtäviin.

Me tuemme Ukrainaa, koska se on oikein. Maa taistelee hyökkääjää vastaan, jolla on moninkertaiset voimavarat. Me suomalaiset muistamme omista sotavuosistamme, miten tärkeää kansainvälinen tuki ja aseapu hädän hetkellä ovat.

Syyskuun alkupuolella vierailin Saksan Ramsteinissa, jossa yli 40 maata keskustelivat Yhdysvaltojen johdolla Ukrainan tukemisesta. Kokouksessa oli paikalla myös kollegani, Ukrainan puolustusministeri Reznikov. Kokouksessa keskusteltiin tavoista, joilla voisimme jatkaa ja kehittää apuamme Ukrainalle.

Tähän asti puolustusmateriaalia on saatu eri maiden varastoista, mutta millään valtiolla ei ole sitä rajattomasti hyllyssä. Tuen jatkamisen kannalta on tärkeää, että myös puolustusteollisuus saadaan mukaan työhön, niin että Ukrainaan vietäväksi riittää puolustustarvikkeita. Näitä keskusteluja käydään eri puolilla maailmaa, EU:ssa ja kansallisesti meillä Suomessa.

Talven tullessa Ukrainassa tarvitaan tietysti myös humanitaarista apua: vilttejä, ensiaputarvikkeita, elintarvikkeita, rahaakin. Avustusjärjestöt, kuten Suomen Punainen Risti, koordinoivat apua Ukrainaan. Jatketaanhan apua edelleen heille, jotka ovat joutuneet lähtemään kodeistaan. Kiitos sinulle, joka olet apuasi antanut.

Suomessakin talvensa viettää kymmeniä tuhansia ukrainalaisia. Vastaanottojärjestelmämme antaa heille ruoan ja välttämättömät elintarpeet, mutta monenlaista apua varmasti edelleen tarvitaan. Syksyn kääntyessä talveksi voimme miettiä, antaisimmeko ehkä tänä jouluna erilaisen joululahjan, jollekin jonka tarve on suuri.

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk.).