Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Helsinki voi myös itse lisätä sote-rahoitusta

Helsingille valmistellaan uuden sote-lain edellyttämää sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelustrategiaa ja talousarviota. Valtion hyvinvointialueille osoittamana rahoituksen riittämättömyys koskee myös Helsinkiä.

Toimialajohtaja Juha Jolkkosen mukaan Helsingissä ”pitää joko nostaa maksuja, rajata ihmisryhmien pääsyä palveluihin tai molempia”, koska valtiolta saatu budjetti on niin tiukka (HS). Väite on harhaanjohtava. Uusi sote-lainsäädäntö ei estä Helsinkiä ohjaamasta omista varoistaan lisää rahaa sote-palveluihin.

Helsinki sai sote-uudistuksessa muista kunnista poiketen oikeuden järjestää itse sote-palvelut ja myös tuottaa niitä. Kaupungin pitää eriyttää sote-budjetti ja kunnan muu toiminta, mutta se voi käyttää palveluihin valtionosuuksien ja asiakasmaksujen lisäksi muita tulojaan. Vain uusiin investointeihin tarvitaan ministeriön lupa.

On tietysti pyrittävä vaikuttamaan niin, että valtion sote-rahoitus kasvaa palvelutarpeita vastaavaksi niin Helsingissä kuin kaikilla hyvinvointialueilla. Mutta Helsingissä ei ole mitään taloudellista pakkoa palvelujen vähentämiseen tai esimerkiksi terveyskeskusmaksujen palauttamiseen. Kaupunki on tehnyt jo 20 vuotta jatkuvasti ylijäämää, viime vuonna 357 miljoonaa euroa. Kaupungin pankkitileillä makaa ylimääräisiä varoja yli miljardi.

Helsingillä on siis rahaa itsekin lisätä sote-rahoitusta. Ilman lisärahoitusta eivät toteudu kaupunginvaltuuston lupaukset palvelujen saatavuuden ja laadun parantamisesta, eriarvoisuuden vähentämisestä ja henkilöstön riittävyydestä.

Lisäksi on syytä hylätä virkamiesjohdon esittämä terveysasemien, neuvoloiden ja sosiaaliasemien keskittäminen pääosin kuuteen jättikeskukseen. Lähiterveysasemia ei pidä lopettaa. On päinvastoin vahvistettava lähipalvelujen resursseja ja kehitettävä myös kotiin tarjottavia palveluja muun muassa vanhuksille ja lapsiperheille.

Yrjö Hakanen

SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja