Sähköpotkulaudat ovat tuoneet mukanaan paljon ongelmia. Niillä ajetaan pyöräteiden lisäksi myös jalkakäytävillä, mikä vaarantaa jalankulkijoiden turvallisuuden ja terveyden. Meistä useimmilla on tästä läheltä piti -kokemuksia. Sähköpotkulaudalla ajetaan liian suurella tilannenopeudella. Kyydissä näkee hämmästyttävän usein kaksi henkilöä, vaikka se on kielletty. Sähköpotkulautailijat eivät käytä kypärää tai muita suojuksia.
Sähköpotkulautailuun liittyykin vakavia onnettomuuksia ja loukkaantumisia, onnettomuudet voivat olla jopa hengenvaarallisia. Nämä kuormittavat päivystysklinikoita ja koko terveydenhuoltoa. Sähköpotkulautaonnettomuudet tulevat kalliiksi; pelkästään Helsingissä sattuneet onnettomuudet maksoivat viime vuonna pari miljoonaa eikä tässä ole mukana yksityisen sektorin kustannukset. Sähköpotkulautailu vähentää terveellisiä liikuntamuotoja kuten kävelyä ja pyöräilyä.
Tällä on negatiivinen vaikutus kansanterveyteen. Sähköpotkulaudat ovat ympäristöhaitta ja pilaavat kaupunkimaisemaa, koska niitä jätetään jalkakäytäville, teiden varsille, poluille, puistoihin, ja ihan mihin sattuu.
Sähköpotkulaudan tuomat haasteet kaupunkiympäristölle ovat siis merkittäviä eikä niihin ole Suomessa osattu varautua. On vaikea hyväksyä Helsingin liikenne- ja katusuunnittelun viestintää, että kaupunki on voimaton tämän ongelman edessä. Sähköpotkulautailun mukanaan tuomiin ongelmiin pitäisi löytää ratkaisu, koska valtaosa kansalaisista kannattaa merkittäviä rajoituksia. Parannusta ongelmaan ei ole saatu vetoamalla sähköpotkulautayrityksiin.
On todennäköistä että sähköpotkulautojen määrän rajoittaminenkaan ei ole ratkaisu. Norjasta voi ottaa mallia, kuinka sähköpotkulautojen ongelmista päästiin eroon. Sähköpotkulautojen poistaminen liikenteestä saattaa olla ainoa toimiva ratkaisu. Mihin tarvitaan sähköpotkulautaa varsinkin, koska kaupunkipyöriä löytyy lähes joka korttelista?
Jorma Paavonen, emeritusprofessori, Helsinki