Helsingin poliittinen johto kiirehtii toimia keskustan käveltävien alueiden nopeaksi laajentamiseksi. Asia ei ole vielä edennyt kaupunkiympäristölautakuntaan, mutta kaupungin johtoryhmä on sitä käsitellyt ja antanut kaupunkiympäristön toimialalle toimeksiannon valmistella esityksiä.
Kaupunginhallitus päätti 25.1.2021 periaatteista ja toimenpiteistä kävelykeskustan laajentamiseen tähtäävän jatkosuunnittelun pohjaksi. Päätöksessä edellytetään laatimaan suunnitelma, joka voidaan aikatauluttaa ja jota voidaan toteuttaa useammassa vaiheessa. 23.8.2022 kaupungin johtoryhmässä todettiin, että ydinkeskustan maankäytön kehityskuva ei vastaa kaupunginhallituksen päätökseen 25.1.2021. Ennen ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistumista ja sen toimenpiteiden toteutumista pitää saada jotain kävelyn edistämisen toimenpiteitä käyttöön.
Äkillisenä ohituskaistan kautta esitetyt käveltävien alueiden laajennukset olisivat virhe.
Kaupunkiympäristötoimialan valmistelevat esitykset ovat: Esplanadien ajokaistamäärän vähentäminen kokeiluna, 2022 kesäkatukohteiden pysyvät muutokset, Lönnrotinkadun ja Uudenmaankadun ajokaistojen vähentäminen ja pyöräkaistojen lisääminen kokeiluna, Annankadun jalkakäytävän leventäminen, jalkakäytävä kävelylle ja pyöräliikenne ajoradalle Etelärannassa Kauppahallin kohdalla, Salomoninkadun kävelyakselin vahvistaminen, nykyisten kävelykatujen (Kalevankatu, Keskuskatu, Mikonkatu) kunnossapidon laadun kehittäminen, turistibussien pysäköintikielto Senaatintorin laidoilla kesästä 2023 alkaen, jakelu- ja huoltoliikenteen pysähtymispaikkojen etsiminen, Aleksanterinkadun jakelu- ja huoltoliikenteen pysäyttämiskiellon valvonnan tehostaminen ja Mannerheimintien liikenteellisen roolin arviointi osana kadun peruskorjausta, kun väliaikaisesti kapasiteetti vähenee.
Käveltävien alueiden laajentaminen tulisi ehdottomasti suunnitella osana ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Suunnitelman tavoitteita ja vaikutusten arviointia on tarkoitus tehdä kevätkaudella 2023, joten nyt äkillisenä ohituskaistan kautta esitetyt käveltävien alueiden laajennukset sumentaisivat kokonaiskuvaa, eikä kokonaisvaikutuksia liikenteelle, yritysten asiakasmäärille, logistiikalle tai auto- ja joukkoliikenteelle voi tietää. Pelkkä käveltävien alueiden lisääminen ei ole tae ydinkeskustan kaupallisen potentiaalin tai elinvoiman paranemiselle.
Näyttää kuitenkin pahasti ja vahvasti siltä, ettei kaupunki vieläkään kuuntele elinkeinoelämän todellista huolta, vaikka esiin nostetut uhkakuvat ovat osin jo toteutuneet, toki koronan vauhdikkaalla "myötävaikutuksella".