Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimituspäälliköltä Suomeen syntyi uusi luokkajako

Suomeen on kaikessa hiljaisuudessa syntynyt uusi luokkajako, sanoo työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto (HU verkko 8.10.), jolta juuri ilmestyi teos Puuttuvat puoli miljoonaa.

Luokkajaolla Murto tarkoittaa kuilua lapsia saavien hyvinkoulutettujen ja lapsettomien matalasti koulutettujen miesten välillä. Kun naisten laskennallinen hedelmällisyysluku on nyt historiallisen alhainen 1,45, peruskoulun varaan jääneillä nuorilla miehillä se on 1. Lähes kolmannes 40–45-vuotiaista suomalaismiehistä on lapsettomia.

Syrjäytyminen alkaa jo peruskoulusta. Murron mukaan pojat ja nuoret miehet tarvitsisivat enemmän selkeää ohjausta.

Ammattikouluihin kohdistetut leikkaukset iskevät suoraan heikommassa asemassa oleviin. Työnantajat ovat kertoneet Helsingin Uutisissa, että ammattikouluista valmistuu opiskelijoita aiempaa vajavaisemmin taidoin. Esimerkiksi herttoniemeläinen autokorjaamo kertoi reilu vuosi sitten (HU 19.9.2021), että asentajia tarvittaisiin, mutta nyt valmistuvat eivät välttämättä ole likimainkaan valmiita työhön.

Osin kyse on myös siitä, että ammattikouluihin mennään aiempaa kehnommin valmiuksin.

Uutuuskirjassaan Risto Murto analysoi Suomen suuria haasteita, kuten syntyvyyden romahdusta, julkisen velan kasvua, eläkelupauksia sekä maahanmuuttoa. Hänen mukaansa kolme lääkettä Suomelle ovat onnistunut työperäinen maahanmuutto, koulutuspolitiikan korjaaminen, sekä työurien pidentäminen.

Jotain Suomen yhteiskunnallisesta murroksesta kertoo se, että esimerkiksi vuoteen 2030 mennessä tarvittaisiin laskennallisesti jopa 18 000 hoitajaa lisää väestön vanhetessa. Jotkin isot rekrytoijat ovatkin alkaneet tuoda ja kielikouluttaa hoitajia ulkomailta.

Murto varoittaa laskemasta liikaa maahanmuuton varaan, sillä maahanmuuton hyödyt katoavat ilman integraatiota. Lisäksi EU-maiden osaajia Suomi ei juuri ole kiinnostanut.

Helsingin Uutiset uutisoi äskettäin siitä, miten Helsingin kouluissa näkyy asuinalueiden voimakas eriytyminen (HU 28.9.). Valmentavaa työtä Kriminaalihuollon tukisäätiössä tekevä Mertsi Tamminen puolestaan kertoi siitä (HU 5.10.), että Helsingin kaduilla on viitteitä samasta kehityksestä kuin Göterborgissa 2000-luvulla – jossa nuorisoporukat lopulta muodostivat murhia tekeviä järjestäytyneitä jengejä. "Ruotsin-tiestä" on HU:ssa Suomea aiemmin varoittanut esimerkiksi Keskusrikospoliisi.

Murtokin sanoo, ettei mallia maahanmuutossa pidä ottaa Ruotsista, jossa integraatio on ongelmissa. Meillä tilanne on usein kuitenkin kuitattu sillä, että pelkästään maahanmuuttajataustaisten asuttamia lähiöitä ei Suomessa ole, vaan alueet ovat sosiaalisesti sekottuneempia.

Asiantuntijoiden varoitukset pitäisi kuitenkin ottaa vakavasti Suomessakin. Murto muun muassa penää parempaa kotouttamista pakolaismaista tulevien työllistämiseksi.

Sanna Marinin hallitus aloitti sosiaaliturvan uudistuksen, jonka esittelyssä ei puhuta kannustinloukuista, vaan kierrellymmin siitä, että "hyvinvointivaltion kestävyys edellyttää korkeaa työllisyyttä". Asiaa valmistelevan komitean kausi päättyy 2027 ja aikataulua on pidetty optimistisena. Toteuttamisessakin menee aikansa.

Tulevatko sosiaaliturvan uudistukset hyvinvointivaltion kestävyyden kannata liian myöhään?

Kaisa Paastela

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten toimituspäällikkö.

Tällainen on Helsingin kaduilla kytevä roadman-ilmiö – Mertsi Tamminen, 33, näki itse miten jengiytyminen alkoi 2000-luvun Göteborgissa

Tiettyihin Helsingin päiväkoteihin alueellinen palkankorotus – syynä esimerkiksi erityisen vaikea rekrytointitilanne

Helsingissä on jo kouluja, joissa vieraskielisiä on liki 60 % oppilaista, pienimmät osuudet alle 5 % – "Se ikkuna, että voidaan tähän kehitykseen puuttua, alkaa sulkeutua"

Lauttasaareen vihdoin kaupungin vuokra-asuntoja – mutta miksi kokoomus äänesti vastaan? "Turha lisäys"

Kelan työttömyysetuuksista jopa 48 % menee vieraskielisille – Asiantuntija: "Hurjasti yliedustettuina"

Erittäin vaarallinen huume levisi pk-seudulle – sama aine aiheuttanut Yhdysvaltojen opioidikriisin: "Riippuvaiseksi joutunut ihmisiä sosiaaliseen asemaan katsomatta"