Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Juhana Vartiainen Jos haluaa muutosta, on muutettava myös prosesseja

Helsingin kaupungin budjettineuvottelut ovat saaneet osakseen kovaakin arvostelua. Arvostelu on kohdistunut erityisesti tapaan, jossa budjettiesitys laaditaan ilman pormestarin omaa pohjaesitystä. Kritiikin perusteella osa näkee nykyisen prosessin salailevana ja piilottelevana. Kuten saatatte arvata, olen eri mieltä.

Mennäänpä muutama vuosi ajassa taaksepäin, jolloin pormestari esitteli vuosi toisensa jälkeen oman pohjaesityksensä ennen varsinaisia neuvotteluita. Pohjaesityksen julkitulo synnytti poikkeuksetta julkisen näytelmän, joka oli kaukana itse budjetista tai sen sisällöstä. Näytelmä yhdistettynä monesti spekulatiivisten leikkauslistojen levittelyyn, ei edesauttanut prosessia, saati säästänyt helsinkiläisten rahaa. Pormestarin pohjaesitys paisuikin lopulta kuin pullataikina ja kuten edeltäjäni on hyvin todennut: ”Helsingillä on ikävä pitkäaikainen perinne siitä, että poliittisissa neuvotteluissa pormestarin esitykseen halutaan lisätä suuri määrä menoja ja iloita näistä ylityksistä näkyvästi.” Samasta syystä pormestarin kannattaisi tehdä oma ”pohjansa” tietoisesti alakanttiin. Minulle tällainen taktikointi on vierasta.

Mutta kyse ei ole pelkästään rahasta. Prosessi, jossa useat poliittiset ryhmät pääsevät neuvottelemaan virkavalmistelun pohjalta samoista lähtökohdista, synnyttää jatkumon, jossa lopullinen neuvottelutulos syntyy yhdessä – demokratia voimistuu. Kaupunkilaisten osallisuus tai Helsingin avoimuus ei ole kiinni pormestarin yksinvaltaisesti laatimasta muutaman sivun budjettiesityksestä. Pohjaesityksen sijaan olisi syytä kiinnittää huomiota muun muassa lautakuntien käyttämään budjettivaltaan, joiden pohjalta priorisointeja lopulta toteutetaan. Unohtamatta sitä tosiasiaa, että kunnissa budjetin hyväksyminen on nimenomaisesti kunnan ylimmän päättävän elimen eli valtuuston tehtävä. Valtuustossa toteutuva julkinen budjettikäsittely on yksi budjettiprosessin tärkeimmistä vaiheista, jossa edustuksellisen mandaatin nojalla tehdään lopullinen päätös.

Ja muistetaan: mitään ei salata. Heti kun budjettiesitys on olemassa, se julkistetaan. Mutta nyt se tehdään yhdessä!

Kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.)