Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reetta Heiskanen Maailman metropolit kylässä

Helsinki isännöi lokakuun alussa kansainvälisen huippukokouksen, joka toi maailman kulttuurijohtajat yhteen. Kulttuuriväki jakoi kohtaamiaan haasteita ja kuuli ratkaisuehdotuksia kollegoiltaan.

Huippukokouksen tavoitteena oli dialogin lisääminen kulttuurijohtajien ja kulttuurikentän välillä. Pyrkimyksenä oli niin ikään parantaa kulttuuritoimijoiden työmahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä kaupungeissa.

Kolmipäiväisessä kokouksessa käsiteltiin muun muassa kulttuurialan kohtaamia kriisejä ja koronan jälkeistä jälleenrakennusta. Esiin nousivat vahvasti yleisöjen luottamus, kulttuurin tasa-arvo ja saavutettavuus. Miten varmistamme, että kaupunkilaiset löytävät jälleen kulttuuritapahtumien pariin? Entä kuinka voimme taiteen ja kulttuurin avulla voimaannutta vähempiosaisia? Myös nuorten mielen hyvinvointi herätti osallistujissa huolta. Olemmeko vaarassa menettää kokonaisen sukupolven ahdistukselle?

Olemmeko vaarassa menettää kokonaisen sukupolven ahdistukselle?

Onneksi voimme myös vaikuttaa asiaan tarjoamalla nuorille toivoa ja tukea. Konkreettisena toivon tekona palkkasimme nuoria avuksi tapahtumaan. Muutkin Helsingin tapahtumajärjestäjät voivat antaa nuorille arvokkaita ensimmäisiä työkokemuksia Job’d -toimintamallin kautta, joka tarjoaa nuorille lyhytkestoista, palkallista työtä. Tapahtumanjärjestäjälle toiminta on maksutonta, sillä nuoren palkan maksaa kaupunki.

Nuorten kanssa työskentelystä sain myös viikon parhaan oivalluksen. Kun nuoret kertoivat työkokemuksen ylittäneen heidän odotuksensa, opin itsekin valtavasti esimerkin voimasta. Nuoret tapasivat tapahtumassa kulttuurialan ammattilaisia esimerkiksi Amsterdamista, Lontoosta ja New Yorkista. Kohtaamiset inspiroivat näkemään, että maailmassa kaikki on mahdollista.

Kollegani Hong Kongista jakoi myös konkreettisen vinkin. Kaupunki on perustanut mentorointiohjelman, jossa kaksisataa esihenkilöä koutsaa eri taustoista tulevia nuoria. Tällaiseen ohjelmaan minäkin osallistuisin mielelläni.

Kulttuurilla on voima muuttaa ihmisten elämiä ja vauhdittaa talouksia. Yhdistymällä maailman muiden kaupunkien kanssa voimme oppia toisiltamme ja vastata yhdessä kohtaamiimme haasteisiin.

Kirjoittaja on kaupungin vs. kulttuurijohtaja.