Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ossi Savolainen Uusimaa saa tunnustusta Euroopassa – saako Suomessa?

Uusimaa on ainoa eurooppalainen alue, joka on palkittu kahtena vuonna Euroopan yrittäjyysalue -tunnustuksella. Tunnustus myönnetään innovatiivista yrityspoliittista strategiaa toteuttavalle alueelle, jolla on lupaavin toimintasuunnitelma.

Circular Cities and Regions Initiative on puolestaan aloite, joka edistää kiertotaloutta Euroopan alueilla ja kaupungeissa. Euroopan komissio on valinnut Uudenmaan maakunnan yhdeksi pilottialueeksi. Täällä on paljon potentiaalia: suuri asukasmäärä, suurimmat materiaalivirrat sekä tiivein ja optimaalisin yhdyskuntarakenne jätteen hyötykäytön näkökulmasta.

Komissio on myös valinnut Uudenmaan mukaan Euroopan unionin missioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Missiossa mukana olevat alueet tekevät yhteistyötä ja jakavat oppeja. Ne saavat menetelmiä riskiarviointeihin ja neuvoja rahoitusmahdollisuuksista.

Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten Uuttamaata arvostetaan Euroopan edelläkävijäalueena. Toisin on Suomessa, missä kehittämisrahoitusta kohdennetaan yhä 1900-luvun kriteerein, ohjaten rahoitusta alueille, joiden potentiaali tuottaa yhteistä hyvää on huomattavasti pienempi kuin Uudenmaan.

Suomen tulevaisuus rakentuu korkealle osaamiselle ja yhteiskuntaa hyödyttäville innovaatioille. Ne parantavat yritysten kilpailukykyä ja tuottavuutta, luovat vientiä, uusia työpaikkoja ja verotuloja yhteiseen kassaan.

Maailmalla TKI-panostukset ovat kasvussa, mutta Suomi uhkaa pudota kärjestä. Hallitus onkin asettanut tavoitteekseen TKI-investointien noston valtakunnallisesti neljään prosenttiin BKT:sta vuosikymmenen aikana. Uudellamaalla TKI-panostusten pitää olla vähintään viisi prosenttia maakunnan BKT:sta.

Uudellamaalla on kansainvälisesti arvostettua erityisosaamista. Osaamista hyödyntävää yritystoimintaa, korkeakouluja ja muita verkostoja on runsaasti. Kehittämisympäristöt ja testbedit tarjoavat yrityksille mahdollisuuksia.

Kansakuntamme pärjäämistä vievät eteenpäin uudet teknologiat ja toimintatavat. Vahvan TKI-toiminnan edellytys on, että kansakunta ohjaa keskeiset resurssit sinne, missä ne tuloksellisimmin palvelevat yhteistä hyvää. Sinne, missä jo on valmius vastata koko kansakunnan menestyksen haasteisiin.

Tämä alue on Uusimaa.

Ossi Savolainen

Kirjoittaja on Uudenmaan maakuntajohtaja.