Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittaja Kannala: Koska Uudenmaan työttömyysongelmasta aletaan puhua kuin Kainuusta aikanaan?

Työttömyys paheni korona-aikana Suomen maakunnista ylivoimaisesti rajuimmin Uudellamaalla. Epidemian laantuessa työttömyyden lasku taas on käynnistynyt selvästi muuta maata hitaammin.

Työttömien osuus työvoimasta on ollut muualla maassa pitkään korkeampi kuin Uudellamaalla – nyt tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. Syyskuussa 2022 Uudenmaan työttömien osuus Suomen työttömistä oli 34 prosenttia. Kymmenen vuotta sitten osuus oli jopa kymmenisen prosenttiyksikköä alhaisempi.

Erityisen huolestuttavaa on, että Uusimaa on ainoa maakunta, jossa nuorisotyöttömyys on edelleen korkeammalla tasolla kuin ennen koronaa, eli yhdeksän prosenttia. Koko maan pitkäaikaistyöttömistä puolestaan 39 prosenttia on Uudellamaalla. Vieraskielisiä työttömiä on 57 prosenttia koko maan vieraskielisistä työttömistä. Uudenmaan liitto keräsi luvut työ- ja elinkeinoministeriön tuoreesta työnvälitystilastosta.

Uudenmaan työmarkkinat eivät toivu ennalleen ennen uutta laskusuhdannetta.

Työttömien määrä on Uudellamaalla kaikissa keskeisissä työttömyyden ryhmissä huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaa. Vaikuttaa, että työttömyys on Suomessa enenevästi keskittymässä Uudellemaalle.

Viime syksyn ja talven sekä tämän vuoden kevään aikana oli nähtävissä talouden nousupyrähdys, mutta talouskasvu ja työmarkkinatilanne tulevat valtiovarainministeriön mukaan jälleen heikkenemään, ja työllisten määrä supistumaan. Toisin kuin muissa maakunnissa Uudenmaan työmarkkinat eivät ehdi toipua ennalleen ennen talouden uutta laskusuhdannetta.

Suomi tullee tulevan talven aikana painumaan syvään taantumaan, mikä vauhdittaa Uudenmaan työllisyyskehityksen historiallisen heikkoa suuntaa. Samaan aikaan nykyhallituksen aktiivinen aluepolitiikka sorsii Suomen kasvun ja kehityksen kannalta tärkeintä aluetta. Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa myös Aviapoliksen alueen ongelmat jatkuvat, kun Aasian lentoliikenne ei toimi entiseen tapaan kasvun vahvana veturina.

Työttömyyteen liittyvien ministerivierailuiden trendi kuitenkin on se, että niitä tehdään lähtökohtaisesti vain Uudenmaan ulkopuolelle. Salo, Kemijärvi, Joensuu, Kajaani, Rauma, Kaipola ja niin edelleen ovat kaikki saaneet 2000-luvulla omat ministerivieraansa työpaikkojensa hautajaisseremoniaan.

Uudenmaan työttömyys koskee poliitikkojen silmin liian heterogeenista yritys- ja työntekijäjoukkoa. Irtopisteiden keräily olisi liian työlästä ja aikaa vievää, vaikka mittaluokka on Suomen kannalta merkittävin.

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala