Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Laaksonen Rakennetaanko pääkaupunkimme keskustasta nukkumalähiötä?

Yrittäjäjärjestöt ovat useasti lausuneet Helsingin kaupungille yritysvaikutuksista. Lausunnot perustuvat jäsenkyselyihimme eli niissä käytetään yrittäjien ääntä. Yrittäjäjärjestön edustajana kannan suurta huolta kaavoituksesta, liikenteestä ja maankäytöstä, jossa kadunvarsien pysäköintipaikat vähenevät tuhatmäärin ympäri kaupunkia.

Puhumattakaan valtuuston lokakuisesta päätöksestä korottaa huomattavasti pysäköintikustannuksia vuonna 2023. Nämä hinnankorotukset ovat saaneet yritykset ja asukkaat takajaloilleen. Korotuksia perustellaan muun muassa sillä, että näin pysäköintipaikat saadaan joustavammin niille, jotka ovat pysäköinnistä valmiita maksamaan. Markkinataloutta kerrakseen.

Viimeisempänä virkamiehen vitsinä kartalta aiotaan kumittaa autokaistoja Etelä- ja Pohjoisesplanadeilta, jotta polkupyöräbaanaa saataisiin kahteen suuntaan. Esplanadeilta löytyy jo nyt seitsemän metriä leveää jalkakäytävää ja vehreä puistoalue penkkeineen. Siihenkö ei polkupyöräkaistaa mahdu? Bonuksena kumitetaan vielä kaikki pysäköintipaikat. Mitäpä sitä erikoiskaupat autoilevia asiakkaita kaipailemaan.

Helsingin kaupunki on perustanut elinvoimaisuuden kasvattamiseksi työryhmiä. Samalla kaupunkiympäristölautakunta valmistelee kabineteissaan toimenpiteitä kävelyn ehdoilla.

Helsingin elinvoima on laskenut viime vuosina, ja koronan vaikutukset tuntuvat yhä.

Erikoiskaupat ovat sulkeneet oviaan, ja siinä missä keväällä 2019 ydinkeskustan liiketiloista oli tyhjillään 5,5 prosenttia, tänä keväänä tyhjiä liiketiloja on jo 9 prosenttia. Suuntaan on saatava muutos.

Onko tosiaan niin, etteivät kaupunkimme päättäjät piittaa yrityksistä – niistä riskinottajista, jotka tarjoavat palveluita, työllistävät ja kantavat veroeurot kaupungin kassaan. Näillä euroilla katetaan hyvinvointia kaikille kaupunkilaisille.

Logistiikka-, hoiva- ja liikkuvaa palvelutyötä harjoittavat yritykset ajetaan nyt ahtaalle. Ideologia edellä tai hevoskärryillä ei leipä kulje kauppoihin eikä vanhuksia kotihoideta.

Keskusta-alueen pitää olla saavutettava kaikilla kulkuneuvoilla. Uudistuksissa tulee huomioida yritysvaikutukset ja suunnittelu toteuttaa yhdessä kiinteistöjen omistajien, alueen yritysten ja yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Kirjoittaja on Helsingin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja.