Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Helen oli osaamaton, nyt myös härski

Energiakonserni Helenin liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat merkittävästi heinä–syyskuussa.

Helen kertoi viime viikolla, että konsernin liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä 295 miljoonaan euroon edellisvuoden 195 miljoonasta. Myös liikevoitto kasvoi selvästi ja oli 58 miljoonaa euroa. Helenin lämpöenergian myynti pieneni kolmannella neljänneksellä 10 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta, mutta sähkön kokonaismyynti kasvoi 14 prosenttia.

Myös tammi–syyskuussa Helen takoi kovaa tulosta. Konsernin liikevaihto oli 1 116 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten samaan aikaan liikevaihtoa kertyi 827 miljoonaa. Helenin liikevoitto kasvoi tammi–syyskuussa 111 miljoonaan euroon vertailukauden 93 miljoonasta.

Ensin Helenin toiminta oli lyhytnäköistä, nyt myös härskiä.

Helen on hyötynyt nousseista sähkönhinnoista. Sen liikevaihto ja -tulos ovat kasvaneet alkuvuonna, vaikka sähkön kokonaismyynti on laskenut samaan aikaan 16 prosenttia ja lämmön myyntikin on notkahtanut.

Helen on samaan aikaan suututtanut asiakkaitaan ilmoittamalla kovista hinnankorotuksista. Yhtiö kertoi aiemmin viime viikolla korottavansa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja noin 60 prosentilla joulukuun alussa. Edellisen kerran isot, noin 58 prosentin hinnankorotukset astuivat voimaan lokakuun alussa. Isot hinnankorotukset alkoivat jo vuoden 2021 aikana.

Helsingin kaupungin omistama Helen oy kuuluu Suomen suurimpiin sähkönmyyjiin. Yhtiö on myös suuri kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuottaja. Entistä kannattavampi liiketoiminta on jokaisen yrityksen tavoite, ja itse olen vapaan markkinatalouden suuri kannattaja.

Helenin kohdalla on kuitenkin pakko tehdä poikkeus. Yhtiö on julkisesti omistettu ja nyt se maksattaa omia energialähteisiin liittyviä viime vuosien virheitään rajusti asiakkailla. Ensin hinnat nousivat, kun Helen heräsi ilmastonmuutoksen vaatimiin toimenpiteisiin viiveellä, ja nyt se inflaation vivuttamana nostaa hintojaan ja tekee kovaa tulosta.

Näin toimimalla Helen ja sen taustalla Helsingin kaupunki kaatavat ison laskun veronmaksajien niskaan. Ensin Helenin toiminta energialähteisiin liittyen oli lyhytnäköistä ja esimerkiksi Vantaan Energiaan verrattuna osaamatonta, nyt myös härskiä.