Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hekan vuokrankorotus oli poikkeuksellinen

Tiina Sandberg moitti Hekan vuokrankorotuksia epätasa-arvoisiksi (HU 29.-30.10.).

Heka toimii omakustannusperiaatteella, eli vuokrilla katetaan kaikki toiminnan kulut, eikä vuokriin saa sisällyttää ylimääräisiä kustannuksia. Viime vuosina Hekan vuokrankorotukset ovat olleet varsin maltillisia, yleensä noin 1 prosentin tasoa. Hekan keskivuokra on Helsingin markkinavuokria tuntuvasti alempi.

Hekan vuokranmääritys on vuosittain touko-kesäkuussa alkava prosessi, jossa tulevan vuoden kustannukset arvioidaan ja vuokrat määritetään niiden perusteella. Vuokrat tasataan kohteille niiden käyttöarvon mukaan. Elokuussa kustannusehdotus ja siihen perustuva arvio vuokrista lähetetään lausunnoille asukkaille.

Valitettavasti tänä vuonna alustavaa budjettia laadittaessa ei vielä tiedetty Helenin korotuksia kaukolämmön hintoihin. Emme myöskään osanneet riittävästi arvioida korkotason jyrkkää nousua. Asukkaille lähetetyssä ehdotuksessa nämä ja eräät korjauskustannukset oli arvioitu liian alhaisiksi ja vuokrankorotustarpeeksi arvioitiin 3 prosenttia. Tämän alkukesästä tehdyn ja sittemmin liian alhaiseksi todetun kustannusarvion perusteella tehtiin myös vuokrien tasaus.

Syyskuussa saimme uudet arviot nopeasti kasvaneista kuluista, ja vuokraa oli välttämätöntä korottaa arvioitua enemmän. Kun korotus oli tarpeen nostaa 4 prosenttiin, ei uutta tasausta enää ehditty tehdä. Poikkeuksellisesti kaikille kohteillemme tehtiin sama yhden prosenttiyksikön (0,14 e/m2/kk) lisäys.

Sandberg arvostelee 0,14 euron korotusta epätasa-arvoiseksi, koska se ei huomioi alueiden tai kohteiden vuokrien eroja. On totta, että 0,14 euron osuus ei noudata Hekan normaalia vuokrantasausta. Tähän on kuitenkin perustellut, edellä kerrotut syyt. Kyseessä oli poikkeuksellinen toimi, eikä Hekassa toistuvasti poiketa hyvästä ja oikeudenmukaiseksi koetusta vuokrantasausjärjestelmästä.

Sandbergin mukaan Hekan pääomavuokran muodostumista ei enää avata asukkaille. Hän toteaa myös, että ”kerättävien vuokrien käyttöä ei ole yksilöity kohdekohtaisesti, jolloin niiden käyttö jää Hekan päätettäväksi”. Se ei Sandbergin mukaan täytä yhteishallintolain tai omakustannusvuokrien edellyttämää yksityiskohtaisuutta vuokranmäärityksessä. Hekalla on vuodesta 2018 tasattu kaikki kustannukset yhtiön koko asuntokantaan eli erillisiä talokohtaisia pääoma- ja hoitovuokria ei ole. Tilintarkastaja ja asukkaiden valitsema talouden ja hallinnon valvoja tarkastavat vuosittain menettelyjen oikeellisuuden. Omakustannusvuokra toteutuu koko Hekan tasolla, ja kokonaiskustannukset tasataan vuokriksi kohteiden käyttöarvon perusteella. Kohdekohtaisilla kuluilla ei ole suoraa yhteyttä yksittäisen kohteen vuokraan.

Elämme poikkeuksellisia aikoja, ja myös Sandberg hyväksyy vuokrankorotuksen perusteet. Haastavassa tilanteessa meidän on yhdessä tehtävä kaikkemme, jotta Hekan vuokrat pysyvät jatkossakin kohtuuhintaisina.

Jaana Närö, toimitusjohtaja, Helsingin kaupungin asunnot Oy