Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eveliina Heinäluoma Yksityistetäänkö helsinkiläisten kouluruoka?

Helsinkiläiset päättäjät sopivat kaupungin ensi vuoden talousarviosta päättämisen yhteydessä, että kaupungin oman ruokapalvelun tulevaisuus ratkotaan ensi vuoden alussa, helmikuuhun mennessä. Taustalla on kiista kaupungin oman ruokatehtaan jatkosta ja siitä pitäisikö ruokapalvelut siirtää markkinoilta ostettavaksi.

Helmikuussa päätöksentekijät joutuvat ottamaan kantaa tarjotaanko Helsingissä jatkossakin kaupungin oman liikelaitoksen valmistavaa ruokaa vai monituottajamallin kautta yksityistettyä ruokapalvelua. Ruokapalvelujen tapauksessa muutos tarkoittaisi siirtymistä itse valmistetusta ruoasta lämmitettäviin eineksiin.

Kokoomus on ajanut etenkin pormestari Vartiaisen johdolla säästöjä kaupungin liikelaitosten toiminnasta. SDP:n valtuustoryhmä on pitänyt tärkeänä, että päiväkodeissa ja senioritaloissa tarjotaan monipuolista ja laadukasta ruokaa. Ympäri Suomen toteutettujen erilaisten yksityistämiskokeilujen perusteella on käynyt selväksi, että kuntien oma tuotanto on osoittautunut laadukkaaksi, kustannustehokkaaksi ja veronmaksajien kannalta vastuulliseksi tavaksi huolehtia julkisista palveluista. Siksi kannatamme kaupungin oman ruokapalvelun kehittämistä ja vastustamme monituottajamalliin siirtymistä. Aikana, jolloin monipuolisen ruoan merkitys vain kasvaa ja raaka-aineiden hinnat ovat epävarmalla pohjalla, olisi vastuutonta tehdä äkkijyrkkä siirtymä yksityisten markkinoiden varaan. Kaupungin oma keittiö valmistaa tällä hetkellä edullista ja terveellistä ruokaa niin helsinkiläisiin kouluihin, päiväkoteihin, leikkipuistoihin kuin myös seniorikeskuksiin.

Tänäkin päivänä kouluissa on lapsia, joille koululounas on päivän ainoa lämmin ateria, joten maan pääkaupungissakin on syytä panostaa sen tarjontaan. Valitettavasti vain alle 10 prosenttia kuudes- ja kahdeksasluokkalaisista syö kouluaterialla kaikki lounaan osat.

Epävakaan ajan keskellä on tärkeää, että kaupungin tukipalvelut toimivat. Helsingin kokoisessa kaupungissa ei ole myöskään löydettävissä yhtä yksityistä ruokapalvelun tuottajaa, joka voisi ottaa vastuulleen laajan ruokapalvelun kokonaisuuden. Monituottajamalliin siirtymisen haasteena onkin palvelun pirstaloituminen ja hintojen nousu.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)